Et cirka 5.500 år gammelt gravanlæg fra bondestenalderen er blevet plantet til med juletræer af den sydsjællandske godsejer og kammerherre Bernt Johan Collet. Sådan lyder anklagen mod en af Europas største juletræsproducenter, skriver DR Sjælland.

Stenene på gravhøjen og en såkaldt randstensrække er forsvundet. Samtidig er der nu en kørevej, hvor højen tidligere var placeret, og det er en klar overtrædelse af museumsloven, mener Kulturstyrelsen, som derfor har meldt Collet til politiet.

Fortidsmindet blev sidst inspiceret af museumsfolk i 2008. Her var det stadig intakt, men en lokal naturelsker opdagede i foråret, at noget havde ændret sig og slog alarm.

Gravhøjen i Tolstrup ved Vordingborg var ikke af den klassiske type, som man ofte ser dem på guldaldermalerier, da flere sten var væltet. Men ifølge forskningschef Kristoffer Buck Pedersen var det netop det, der gjorde fortidsmindet til noget særligt. I modsætning til de fleste andre gravhøje i det åbne land var cirka 30 randsten bevaret, forklarer han til DR Sjælland.

Heldigvis hører det også til sjældenhederne, at historiske mærker bliver ødelagt og Kulturstyrelsen må gribe til politianmeldelser.

- Der er heldigvis gennemgående en stor forståelse hos danskerne for, at det er vigtigt at passe på fortidsminderne, og vi møder også stor forståelse hos lodsejerne, landbruget og skovejerne, så en sag som denne hører til undtagelserne, siger områdedirektør Poul Bach fra Kulturstyrelsen til DR Sjælland.

Det er ikke første gang, at Bernt Johan Collet, der også kan bryste sig af at være hofjægermester, Kommandør af Dannebrogsordenen og tidligere forsvarsminisker, er i søgelyset for at rydde fortidslevn til fordel for sine juletræer. Tilbage i 2010 blev flere gravhøje på ejendommen konstateret ødelagt, og en af godsejerens entreprenører blev anklaget for gerningen. Men da det ikke kunne bevises, hvem der egentlig var skyld i skaden, blev sigtelserne frafaldet.

Selv står Collet uforstående over for den nye anmeldelse, fordi det i hans optik var umuligt at se, hvor fortidsmindet egentlig var placeret.

- Kulturstyrelsens arkæolog skrev selv i 2008, at højen var næsten umulig at se, og at den burde afmærkes, men det har man aldrig gjort. Og når selv en arkæolog har svært ved at se højen, hvordan skulle vi andre så kunne, siger han til DR Sjælland.

Godsejeren mener samtidig, at Kulturstyrelsen vil tabe sagen eftertrykkeligt, hvis det ender med en retssag. Bliver Collet dømt, risikerer han at skulle genetablere den historiske høj.

For tiden undersøger styrelsen endnu en sag mod Collet, men det er endnu for tidligt at sige, om den også ender i en politianmeldelse. Museumsloven forbyder at plante eller grave nærmere end to meter fra en gravhøj.