Det amerikanske LIGO-observatorium, der som de første målte signaler fra tyngdebølger i 2015, har nu fremlagt deres resultater.

Og de er rystende.

Det skete i forbindelse med et pressemøde kl. 16 dansk tid, der blev afholdt af National Science Foundation, den amerikanske grundforskningsfond, som yder finansiel støtte til tyngdebølgeobservatoritiet LIGO, skriver videnskab.dk.

For første gang nogensinde er det lykkedes astrofysikere at kombinere signalet fra tyngdebølge-detektorer med data fra teleskoper, som måler elektromagnetisk stråling - det vil sige synligt lys.

Det er med andre ord første gang i historien, at mennesker har målt både lyd og lys fra samme hændelse i rummet.

»Det er en landvinding i menneskehedens opfattelse af, hvad det er for et univers, vi lever i, og det indebærer så mange vigtige ting på én gang, at jeg næsten ikke ved, hvor jeg skal starte. Det kan slet ikke understreges, hvor betydningsfuldt det er,« lyder det fra Jonatan Selsing, som arbejder ved Dark Cosmology Centre (DARK) på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet til videnskab.dk

Kombinationen af tyngdebølger og elektromagnetisk stråling kan give et væld af informationer om, hvad der sker i kollisionen, og det kan for eksempel give os helt ny viden om, hvordan tunge grundstoffer som guld og platin bliver dannet og spredt i universet.

Målbare tyngdebølger er små krusninger i rumtiden, der stammer fra nogle af de voldsomste begivenheder i universet.

De tre gange, LIGO med sikkerhed har opfanget tyngdebølger, har de været fra sorte huller, der er smeltet sammen efter at have roteret stadig hurtigere om hinanden.

Det udløste Nobelprisen i Fysik til de tre amerikanske professorer Rainer Weiss, Kip Thorne og Barry Barish, som udgør hovedkræfterne bag LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), der består af to detektorer i hver sin ende af USA.

Opdateres...