Torsdag morgen måtte studerende fra Københavns Universitet stoppe deres eksamen. På kun to timer nåede den at blive aflyst, genstartet og endegyldigt aflyst igen på grund af fejl i opgaverne.

- Vi var målløse i lokalet, da eksamen blev aflyst for anden gang i træk. Min første tanke var, 'det kan simpelthen ikke passe', siger studerende Lasse Stær Jensen, der oplevede eksamensbrøleren fra første række.

Han forklarer, hvad der skete til eksamen i valgfaget regnskabsanalyse og aktievurdering torsdag morgen klokken 09.00:

- Vi havde været i gang med opgaverne i 45 minutter, da en gangvagt kommer ind i eksamenslokalet. Han fortæller os, at eksamen måtte aflyses, da der er fundet en fejl i opgaverne. Opgaverne, der var udleveret til os elektronisk i et word-dokument, havde et sikkerhedshul, der gjorde, at man kunne se løsningen på en af opgaverne. Og så kunne vi naturligvis ikke fortsætte, siger han.

Men. Gangvagten forklarede, at de i stedet kunne få lov til at løse re-eksamens opgaver. Disse opgaver skulle først være brugt til august for de studerende, der dumpede den første omgang, men nu måtte de blive brugt som reserveopgaver i stedet.

- Og så gik vi i gang med de nye opgaver. Efter godt og vel 45 minutter igen kommer censor ind i lokalet. Han fortæller os, at der også er fundet en fejl i de nye opgavesæt, og at eksamen må aflyses helt. Det var simpelthen frustrerende, siger Lasse Stær Jensen.

Eksamen er blevet rykket til den 29. juni i stedet. Københavns Universitets Samfundsvidenskabelige Fakultet beklager fejlen, og er klar over, at det kan få konsekvenser de studerende.

- Vi beklager fejlene. Vi ved godt, at mange af de studerende havde planlagt ferie, og at deres planer måske ikke passer sammen længere. Der er også nogle studerende, som har andre eksamener omkring den 29. juni, og det er selvfølgelig ikke så heldigt. Men vi har valgt at få eksamen afviklet inden sommerferien, og så må dem, der ikke kan den dag, tage en re-eksamen til august, siger studieleder Peter Erling Nielsen fra Økonomisk Institut.

Studerende Lasse Stær Jensen er glad for, at den nye eksamen falder før sommerferien, men er utilfreds med det ekstra arbejde, brøleren kommer til at koste ham.

- Vi forbereder os jo i to uger frem til sådan en eksamen. Det skal vi jo så til at gøre igen, siger han.

Københavns Universitet ved endnu ikke, hvordan fejlene er opstået, men har en mistanke.

- Vi sender eksamensopgaverne ud til de studerende elektronisk. De kan læse dem i et word-dokument, der også indeholder excell-ark. En elev gør os under eksamen opmærksom på, at hvis man klikker på et excell-ark, så åbnes en mappe, hvor løsningen til opgaven kan findes. Normalt ville denne mappe være låst og ikke tilgængelig, siger Peter Erling Nielsen.

- Vi tror fejlen er opstået, fordi opgaverne er lavet med den nye Office 10 pakke, imens de studerendes computere kun har den gamle Office 2003 pakke. Måske er excell-arkene blevet låst op på grund af en inkompatibilitet.

Så længe årsagen til fejlen ikke er fundet, vil fremtidige eksamener, hvor opgaverne bliver sendt ud elektronisk, blive sendt ud som pdf-filer. Så kan fejlen ikke opstå.