Journalisten der besøgte og filmede gidslerne Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn i piratlejren, overværede hverken trusler eller tæsk. Han overvejer nu selv at lægge sag an.

Den norsk-somaliske journalist, der besøgte de danske gidsler i piratlejren, kan slet ikke genkende de scener, der er beskrevet i klagesagen fra Søfartens Ledere og det frigivne gidsel Eddy Lopez.

- Jeg har ikke hørt eller set Eddy Lopez eller andre af gidslerne blive truet, mens jeg var i lejren. Absolut ikke. Det har jeg ikke set, siger Abdifitah Gelle, norsk journalist med somalisk baggrund, der som freelance-journalist opsøgte piratlejren, hvor de to danske gidsler og fire filippinske sømænd blev holdt fanget.

Hans optagelser blev senere til dokumentarfilmen 'De danske gidsler - mareridtet i Somalia', der blev sendt få dage efter gidslernes frigivelse. I udsendelsen bryder Eddy Lopez blandt andet grædende sammen og fortæller om selvmordstanker.

Kaptajnen på det kaprede skib, Eddy Lopez, har via sin fagforening Søfartens Ledere klaget over Ekstra Bladet og TV 2’s dækning af sagen.

Ifølge klagen, der onsdag blev refereret i Information, fik de danske gidsler blandt andet tæsk og blev instrueret i at spille bange, når journalister ringede eller besøgte lejren. For derved at øge presset i frigivelsesforhandlingerne.

Konkret beskriver klagen, hvordan Eddy Lopez blev slået og truet i en bil, mens norske Abdifitah Gelle var på besøg i lejren med sit kamera. Ifølge klagen greb Abdifitah Gelle ikke ind.

Det afviser den norske journalist kategorisk over for BT.

- Det overrasker mig vældig meget, fordi absolut alt det, han beskriver, kommer bag på mig. Når han siger, at han er blevet truet og slået i både lejren og bilen, da vi skal snakke med TV 2, det stemmer overhovedet ikke, siger Abdifitah Gelle.

Ved den konkrete episode skulle gidslet Eddy Lopez snakke i telefon med en journalist fra TV 2 i Danmark, efter at være blevet kørt lidt væk fra piratlejren i en bil.

- Han siger også, at jeg sad foran i bilen. Det passer heller ikke. Jeg synes, at måden Søfartens Ledere beskriver mig, er vældig beklageligt. Det er skidt for mig, at de skriver på den måde, uden de har været i kontakt med mig. Som professionel person arbejder jeg med min troværdighed, siger Abditifah Gelle, der opholdt sig i piraternes lejr i fire dage.

Det andet danske gidsel, styrmand Søren Lyngbjørn, har endnu ikke sagt noget i sagen.

- Jeg ser frem til, at Søren kommer på banen. Om han blev slået i lejren. Jeg ser frem til at høre hans version. Også om det med, at Eddy siger, at Søren godt kunne gå. Søren kunne absolut ikke gå, da jeg var der, beskriver Gelle, der refererer til styrmanden, der blev syg under den 838 dage lange gidseltagning.

Nu overvejer journalisten, om han selv skal lægge sag an mod enten Søfartens Ledere eller avisen Information, der onsdag refererede klagesagen.

- Jeg vil klage over det, fagforeningen har skrevet om mig, det kan jeg love dig. De har skrevet nogle usandheder om mig, som er ret belastende. Blandt andet at jeg skulle have overværet, hvordan han blev slået. Herregud, jeg er journalist, der bor i Norge i 2013. Hvordan skulle jeg kunne acceptere, at gidslerne bliver slået, når jeg kommer på besøg?

- Jeg er journalist og derfor afhængig af min troværdighed. De skader mig ved at skrive det her. Det er vældig sårbart for mig. Nu skal jeg snakke med min advokat for at se, hvor klagen skal rettes til. Pressenævnet i Danmark er en mulighed, men nu skal jeg snakke med advokaten, lyder det fra freelancejournalisten, der understreger, at han ikke havde nogle aftale på forhånd med hverken TV 2 eller Ekstra Bladet, da han opsøgte piraternes lejr.