Efter sin nylige faldulykke og hofteoperation i december gav Ghita Nørby sig selv en tidlig julegave og indlogerede sig på et luksuriøst privathospital i Nordsjælland. Oplevelsen viste sig ifølge den 82-årige skuespillerinde at være alt andet end pengene værd. Kritikken bliver taget seriøst på Kysthospitalet Care, som dog mener, at Ghita Nørby er en diva med femstjernede standarder.

I et debatindlæg til Politiken og i et uddybende interview med BT beretter den 82-årige skuespillerinde Ghita Nørby om et skuffende og kort genoptræningsophold.

Forventningerne var store til det anerkendte og berømte rehabiliteringscenter i de naturskønne omgivelser på Skodsborg Strandvej. Men her skulle enkeltværelset med balkon og udsigt til en pris på 4.800 kr. per nat, ifølge Ghita Nørby, mere ligne en ‘fængselscelle’, maden være uden omtanke og fysioterapien ikke-eksisterende på det mennesketomme hospital.

‘Jeg kommer fra et hospital, det forstår man, hvad er, men her bliver jeg kørt ind på et værelse, som overgår alt, hvad jeg har oplevet. Det ligner den celle, hvor forbryderen tilbringer sin sidste stund. Et lys som fra en operationslampe stråler fra loftet, væggene er nøgne, sengen et lille forkrøblet hospitalsleje ved væggen, på et bord står to små skåle med nødder og en kæmpe azalea,’ skriver hun i et debatindlæg i Politiken den 2. januar 2018.

På Kysthospitalet Care er virkeligheden dog en anden. Her forklarer administrerende direktør, Michael Schou Rasmussen, at det handler om skæve forventninger og fine fornemmelser.

»Vi har 6.000 gæster om året på Kysthospitalet Care, og vi har næsten ingen dårlige tilbagemeldinger. Det, der nok sker for nogen - især V.I.P. personer - er, at de har nogle andre forventninger til værelserne. Det er ikke et femstjernet hotel, og det er aldrig blevet lovet. Det er mere er et hospital, og det er den standard, man skal forvente,« siger Michael Schou Rasmussen.

Til BT fortæller Ghita Nørby mere om det skuffende ophold, hun havde givet sig selv på privathospitalet, som tilbyder genoptræningsophold, aflastning, omsorg og pleje efter operation eller sygeforløb - alt sammen i historiske rammer tæt på skov og strand.

»Jeg havde sagt til mig selv, at jeg ville ofre penge på et lækkert sted til mig selv, som en opmuntring efter en lang operation. Jeg besluttede mig for at give mig selv et ophold på det berømte Skodsborg (Kysthospitalet Care, red.). Det skulle jeg prøve. Jeg forventede, at det ville være et dejligt sted med søde mennesker, der tog imod mig, massage og nogle, der så på mit ben efter operationen, men der var ingen, der gjorde noget som helst. For der var ikke nogen,« siger hun.

Ifølge Michael Schou Rasmussen har privathospitalet givet Ghita Nørby den behandling, som alle deres andre gæster modtager.

»Hun føler ikke, at hun fik det, som hun sagde god for, men maden er fra Kurhotellet, og hun har ikke efterspurgt speciel mad, værelset har hun selv udvalgt og accepteret, og fysioterapeuterne er til stede i dagtimerne og ikke hele døgnet rundt. Hun er en diva og har en helt anden opfattelse af, hvordan verdenen skal være i forhold til almindelige menneskers behov. Det er også hr. og fru. Jensen, som kommer på Care, fordi de har været syge og skal have hjælp til at komme videre i deres liv. Ghita Nørby er vant til femstjernet service, sådan er det nok ikke for den brede befolkning i Danmark,« forklarer han.

Værelset på billedet er ifølge Kysthospitalet Care næsten identisk med det, som Ghita Nørby var indlogeret på.
Værelset på billedet er ifølge Kysthospitalet Care næsten identisk med det, som Ghita Nørby var indlogeret på.
Vis mere

Ghita Nørby forsætter sin kritik:

»Jeg studsede over regningen, hvor jeg skulle betale for havudsigt, som jeg ikke havde, fordi der var en masse huse i vejen. Det er et yndigt og gammelt sted, men det er lavet for lang tid siden, så man kunne godt gøre værelserne mere hyggelige. Maden var heller ikke god. Jeg fik serveret store bøffer, selvom jeg lige var kommet fra en operation på et hospital og ikke kunne spise meget. Det kunne de godt have tænkt på. Der kommer en ældre pige, som er blevet opereret og skal have det godt. Det er derfor, at hun er kommet,« siger Ghita Nørby.

Michael Schou Rasmussen oplyser, at meldingen fra de ansatte, der tog imod Ghita Nørby i december, er, at hun selv valgte og accepterede sit værelse, inden hun tjekkede ind. Årsagen til at hun ikke fik tilbudt et genoptræningsprogram og fysioterapi var, at hun kun opholdte sig på stedet et enkelt døgn.

»Når du er syg betyder det intet, om der eksempelvis er gulvtæpper. Det handler om at komme rask herfra. Det er det, man betaler for,« forklarer han.

Selvom det korte ophold på Kysthospitalet Care blev en skuffelse for Ghita Nørby, tager hun hele sagen med et smil. Hun er blot forundret og skrev derfor indlægget i Politiken som en opfordring til Kysthospitalet Care om at tænke sig om.

»Det, som jeg synes, at man skulle have gjort fra deres side var at sige; 'Vi glæder os til at se dig Ghita, men vi er først klar mandag. Vi er ikke et komfortabelt hospital lørdag og søndag.' Det sagde de bare ikke, men rystede på hovedet af mig, når jeg kommenterede det hele. Jeg tog derfor hurtigt hjem,« siger hun og tilføjer:

»Jeg kommer ikke igen. Det var ikke pengene værd.«

Humøret er dog et helt andet på Kysthospitalet Care. Michael Schou Rasmussen havde ønsket, at Ghita Nørby kontaktede ham personligt i stedet for at skrive et debatindlæg.

»Jeg gør som alle andre direktører og beklager hendes oplevelse, men det er ikke humoristisk eller sjov og ballade, når hun skriver om sagen i et debatindlæg. Det er seriøst, og vi tager det seriøst. Derfor siger vi; 'hør her Ghita, vi giver dig opholdet gratis'. Vi vil ikke have utilfredse kunder,« siger Michael Schou Rasmussen.