Indbyggerne i landets udsatte boligområder har svært ved at genkende beskrivelsen af deres kvarter som en ghetto. Det skyldes, at der er fredeligere end medierne fremstiller det.

Ghettoen er bedre end sit rygte. Beboerne i en række socialt belastede områder lever i det daglige fredeligt sammen og hjælper hinanden, skriver Kristeligt Dagblad.

Det fortæller beboerformænd i boligområderne Tingbjerg i København, Vollsmose i Odense og Gellerupparken i Aarhus i en ny undersøgelse.

- Der er højere kriminalitet og sociale problemer. Men for hovedparten af beboerne er Gellerup et godt sted at bo med mange klubber og aktiviteter og et stort sammenhold mellem danskere og nydanskere. Den største udfordring er den måde, pressen og befolkningen omtaler Gellerup på. Vi kan ikke genkende den beskrivelse, siger Helle Hansen, der formand for afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken i Aarhus.

I Tingbjerg i Københavns Kommune er mere end 60 procent af beboerne nydanskere. Men det skaber ikke flere problemer end tidligere, siger beboerformand Stig Torp Kaspersen:

- Jeg har boet i området siden 1972, og i hverdagen er der hverken flere eller færre konflikter, end da jeg flyttede herud, og beboerne næsten udelukkende var danskere. Men selvfølgelig er der uoverensstemmelser. Det må der være, når mennesker med så vidt forskellig baggrund bor sammen på et lille område.

En endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) bekræfter den fredelige sameksistens i de udsatte områder.

- Efter 11. september 2001 har der været fokuseret meget på, at kulturforskelle mellem etniske minoriteter og danskere kan skabe konflikter. I hverdagen tænker de danske beboere ikke på, om naboen er muslim. En nabo er en nabo, og man forsøger at få det bedste ud af det, siger seniorforsker Tina Gudrun Jensen fra SFI, der har medvirket til undersøgelsen.

Ifølge seniorforsker Knud Erik Hansen fra Statens Byggeforskningsinstitut er det største problem en hård gadekultur blandt en lille gruppe unge fra under én procent af husstandene.

- Hvis man kunne får styr på den slags gadeuorden, ville områderne være stille og rolige, siger han til Kristeligt Dagblad.

Tal fra Justitsministeriet viser, at der bor fire til fem gange så mange kriminalitetsdømte i Gellerup og Vollsmose som i den øvrige danske boligmasse. For nylig viste en undersøgelse fra Center for Boligsocialudvikling, at antallet af sigtelser i 13 belastede boligområder er faldet med mellem 20 og 50 procent de seneste fem år.