I en ny dokumentar kan du komme helt tæt på historien om kræftramte Magnus, der var på alles læber tidligere på året.

På tre forfærdelige måneder blev der vendt fuldstændig op og ned på forældrene Jeppe og Julies liv.

Det var omtrent den tid, der gik fra, at deres otte-årige dreng Magnus fik konstateret en kræftsvulst i hjernen, til han i starten af marts sov stille ind på et hospital i Malaga i Spanien.

En tragisk udgang på historien, som ellers bød på opløftende øjeblikke, da tusindvis af danskere samlede sig sammen om den lille familie og støttede med såvel penge som gaver gennem Facebook-gruppen ‘Fighting for Miv’.

Læs også:

Den fortælling får nyt liv, når DR1 søndag sender dokumentaren ‘Kampen for Magnus’ om forældrenes desperate kamp for at redde deres søn.

Magnus’ forældre har allerede fået en forpremiere på dokumentaren, og det var en begivenhed, som i den grad satte sig sine spor.

»Det var frygteligt at sidde og se. Jeg gik fuldstændig ned, efter vi havde set den. Det var jo som at genopleve det hele en gang til. Det var fandeme hårdt, og jeg har virkelig været i knæ lige siden. Man river jo virkelig op i hele lortet en gang til,« siger Magnus’ far, Jeppe, til BT.

»Vi havde ikke ret meget lyst til at se den, men vi følte jo, at den skulle godkendes. Vi græd begge to gennem mere eller mindre hele filmen. Vi måtte lige sunde os lidt bagefter, og jeg tror faktisk, jeg faldt i søvn i det sekund, jeg kom hjem. Det var virkelig en drænende oplevelse,« siger han.

Magnus’ historie begynder omkring juletid, hvor lægerne finder ud af, at den blot otte år gamle dreng går rundt med en kræftsvulst i hjernen. De danske læger er ikke i stand til at redde Magnus, men kan kun tilbyde livsforlængende behandling.

Derfor vælger forældrene at søge andre veje. De falder over et behandlingssted i Spanien, hvor man giver Magnus op til 30 procents chance for at overleve. Men modsat i Danmark, hvor kræftbehandlingen er gratis for Julie og Jeppe, skal de hårdt prøvede forældre finde knap en million kroner, hvis Magnus skal sendes en tur til Spanien.

Læs også:

Det fører til indsamlingen ‘Fighting for Miv’, som i løbet af ingen tid tager fart. Flere tusinde danskere donerer penge til familien, der hurtigt når målet på 800.000 kroner. Samtidig vælter det ind med gaver fra nær og fjern.

»Der var ingen midler, vi ikke ville ty til«
Netop dét - Facebook-indsamlingen - er blandt hovedtemaerne i dokumentaren, hvor man følger den utrolige, men også triste rejse, som familien bevæger sig ud på.

»Magnus' forældre viser åbent og ærligt den virkelighed, de står i. De er fantastiske til at sætte ord på deres håb, frygt og siden sorg, hvilket jeg tror, mange familier kan lære af. Efter at have set programmet, kan man i hvert fald ikke undgå at tænke over livets skrøbelighed. Og det sammenhold, vi mennesker kan opleve - når det virkelig gælder,« siger programmets tilrettelægger, Anne Herlin.

»Det har været utroligt givende, men også hårdt at følge familiens svære kamp for Magnus. Man kommer unægteligt tæt på, når man følger en familie, der står i så vanskelig en situation. Jeg er derfor dybt imponeret over forældrenes overskud til at have et kamera på sidelinjen. Og deres mod til at lukke - ikke bare os - men hele Facebookgruppen ind i deres hverdag,« siger hun.

Det var da heller ikke uden forbehold, at familien sagde ja tak til at lade DR følge Magnus i den svære situation. Men på det tidspunkt, hvor tilbuddet kom, var der fortsat ikke den store opmærksomhed om den kræftramte dreng, og familien var derfor klar til at hive i de håndtag, der var.

»Jeg var imod det til at starte med. Jeg havde meget lidt lyst til at være i medierne, men på det tidspunkt, hvor vi takkede ja, handlede det jo om at komme så meget som muligt i medierne for at få så mange som muligt til at høre om det. På det tidspunkt var vi langt fra at have skrabet de penge ind, som vi skulle, så der var ingen midler, vi ikke ville ty til,« siger Jeppe, der i dag er glad for resultatet.

»Jeg havde regnet med, at jeg skulle sidde og krumme tæer i 50 minutter, men jeg synes, det blev rigtig godt.«

»Jeg håber, folk ser, hvor godt Magnus gjorde det. Nu er jeg selvfølgelig meget farvet i min vurdering af ham, men han kæmpede virkelig flot.  Der var ingen bøvl med alt, hvad han foretog sig. Han var virkelig sej.”

“Og så håber jeg, folk ser, at det var en hård kamp, og at vi virkelig gjorde, hvad vi kunne,” siger Jeppe.

Dokumentaren ‘Kampen for Magnus’ sendes på DR1 på søndag kl. 20.