Elever i 4. klasse skulle i en national dansk-test forklare, hvad ordet 'inkommensurabel' betyder. Her ses elever fra 4. klasse under konkurrencen Årets Forfatterspire 2015.
Elever i 4. klasse skulle i en national dansk-test forklare, hvad ordet 'inkommensurabel' betyder. Her ses elever fra 4. klasse under konkurrencen Årets Forfatterspire 2015. Foto: Kim Haugaard

Ved du hvad ordet ’inkommensurabel’ betyder? Det var der heller ikke mange, som gjorde her på redaktionen. Ikke desto mindre forventes det i en national test i dansk at elever på 4. klasses-niveau kan forklare betydningen af ordet.

Og det er helt vanvittigt, mener dansklæreren Jakob Bonde fra Stoholm Skole i Viborg.

»Jeg forstod ikke engang selv, hvad det betød,« siger Jakob Bonde til Viborg Stifts Folkeblad.

Han fik sig en gedigen overraskelse, da en dreng i hans 4. klasse rakte hånden op kort inde i testen, fordi han ikke forstod et spørgsmål om, hvordan man forklarer betydningen af ’inkommensurabel’ ud fra fem svarmuligheder.

»Jeg er overrasket over, at man kan finde på at vurdere ordet 'inkommensurabel' egnet til jævne 4. klasseselever,« siger Jakob Bonde til Viborg Stifts Folkeblad.

19INDLisbjergskole-Aarhus-C.jpg

14 af de 50 elever i Stoholm Skoles to 4. klasser fik spørgsmålet i den nationale test, som blev foretaget i oktober sidste år.

Børnene tog testen foran en computer, og når ikke alle elever fik spørgsmålet, skyldes det, at de nationale tests er såkaldt adaptive. Det vil sige, at spørgsmålene bliver enten sværere eller lettere afhængigt af, hvor mange rigtige eller forkerte svar, eleven har. Men spørgsmålet om 'inkommensurabel' dukkede ifølge Jakob Bonde allerede op efter fire minutter i testen.

Forargelsen over det urimeligt vanskelige spørgsmål fik Jakob Bonde til at kontakte Viborg Byråd.

Formand for Børne- og Ungdomsudvalget, Claus Clausen (V), kender heller ikke forstår ordet ’inkommensurabel’. Han har taget kontakt til undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) og bedt hende om at læse Jakob Bondes historie.

»Jeg har skrevet til hende, at jeg skal kunne forklare, hvis jeg skal forsvare. Og jeg kan ikke forklare dette eksempel,« siger Claus Clausen.

Karakter

Der er også andre eksempler på, at kravene til de små elever i folkeskolen er urimeligt høje i de nationale tests.

I 2014 skrev dansklæreren Anne Madsen et debatindlæg i Politiken, hvor hun delte sin frustration over, at elever i 2. klasse fik til opgave at finde en relevant overskrift til følgende tekst:

»Istanbul har en betragtelig befolkning af kurdere, der stammer fra det sydøstlige Tyrkiet. De anerkendes ikke officielt som minoritet, og man indsamler ikke data om, hvor mange de er«.

Og for de nysgerrige sjæle: ’Inkommensurabel’ betyder usammenlignelig eller uforenelig.

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.