Hvis du bliver 18 i år, behøver du ikke at skrive en interrailbillet på din ønskeseddel. Sådan en vil EU nemlig give dig helt kvit og frit.

Det skriver Politiken.

EU vil i 2018 afprøve en ide om, at 18-års fødselarer får en interrailbillet foræret, så de kan rejse med tog, hvorhen de vil, i 30 europæiske lande i 30 dage.

En billet, som ellers normalt ville koste dem 3.876 kroner.

Interrail havde sin storhedstid fra 1970erne til 1990erne, men siden dengang er antallet af unge, der vælger den type rejse faldet markant. Det håber man dog, at det nye EU-initiativ ville kunne lave om på.

Manfred Weber, der er formand for Europaparlamentets største partigruppe, Det Europæiske Folkeparti, EPP, og som står bag initiativer, mener, at det er en investering i unge mennesker og Europas fremtid.

»Vi vil gerne have, at unge europæere opdager, at EU også handler om følelser, ikke kun politik. Vi vil gerne give dem en prøve på, hvordan det føles ikke bare at være slovak, tysker eller græker, men også europæer. Og er der en bedre måde end at tage toget?,« siger han i en kommentar.

De 90 millioner kroner, der er afsat fra EU's fælleskasse til formålet, rækker langtfra til, at alle 18-årige i EU kan få en interrailbillet. Der er nemlig blot tale om et pilotprojekt, hvor togselskaberne betaler noget af billetten og EU's fælleskasse betaler resten.

Initiativtagerne estimerer, at omtrent 20.000 unge vil kunne komme af sted til sommer.

Præcis hvordan man ansøger om at få billetten, samt hvordan de rejsende bliver udvalgt, er endnu ikke fastlagt. Det ventes dog at blive afklaret i slutningen af marts, hvor EU-kommissionen skal komme med en plan for projektet.