Lyt til artiklen
Hvis du mener at have set en due i en usædvanlig blå farve, så var det ikke en enlig svale. Der er nemlig spottet adskillige af slagsen i landets hovedstad, og det skyldes to personer.

København er fuld af farver. Duer i hundredvis er malet i sprælske farver - røde, blå, grønne især.

Der er også observeret lilla og gule duer i de københavnske gader de sidste par dage. Tirsdag aften blev bt.dk bestormet af læsere, der har set de farvede duer.

- Man kan roligt kalde det dyremishandling, siger Knud Flensted, biolog i Dansk Ornitologisk Forening.

Se billederne:
due


Der viser sig at stå to kunstnere bag den alternative form for dyremaleri. Nemlig Julius Von Bismarck og Julian Charriere. Det er led i en happening i forbindelse med udstillingen Life Clock i Den Frie Udstillingsbygning.

De to kunstnere har indfanget en masse københavnske duer, og derefter malet dem i meget skarpe farver, så de nærmest ligner undulater, siger udstillingens arrangør Søren Petersen til Kopenhagen.dk.

- De fotograferer duerne og sætter dem så fri igen. De er malet med ganske harmløse frugtfarver, som holder omtrent en måned til halvanden, hvilket også er så lang tid, den her udstilling kører. Så under udstillingen burde man kunne støde ind i nogle farvede duer rundt om i København.  

Fugleekspert: De tager skade

Men spørger man Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening er det så som så med harmløsheden.


- Vi fik de første meldinger om farvede duer i weekenden. Det ser meget voldsomt ud på billederne på bt.dk. Selvom det skulle være påmalet med vandopløselige farver, er det mere end uheldigt for duernes velfærd. Det er en misforstået form for gimmick, siger han og fortsætter:

Se også:
GERMANY-ANIMALS-BIRD


- Vi er midt i duernes yngletid, og når duerne er farvede, er de umulige at genkende for hinanden. De har svært ved at orientere sig. De farvede duer kommer ikke til yngle. Afhængig af farvens beskaffenhed kan de have svært ved at flyve. Ultimativt dør de. Det kan også få konsekvenser for de duer, der måtte have fået unger. Det kan betyde, at de ikke får mad og sulter ihjel, siger Flensted.

-  Selvom det er en mere eller mindre harmløs farve, kan det sagtens få betydning for duernes fjerdragt på længere sigt. Det kommer helt an på farven og hvordan den er påført, siger biologen.

Tager afslappet på due-happening

Den kendte tv-mand Sebastian Klein ser mere afslappet på due-happeningen.

- Nu er der jo nogen, der kalder duerne for luftens rotter. Men det er klart, at hvis malingen ikke er opløselig er det en svinestreg. Jeg tvivler nu på, at nogen ville gøre sådan. Jeg har svært ved at se det store problem. Jeg kan huske et forsøg, hvor man malede nogle hættemåger lyserøde, for at teste hættemågers mønstre i forhold til luftfarten, siger Klein.

Dertil siger Knud Flensted, at der er stor forskel på, om man, som i det nævnte tilfælde maler et lille område på brystkassen, eller hele fjerdragten.

Christian Bretton-Meyer, som også er arrangør af udstillingen i Den Frie Udstillingsbygning mener tværtimod, at duemalingen gør duerne smukkere og hæver dem fra rollen som luftens rotter. Han kalder malingen en hyldest.

Læs også:

- Det er en måde at sende kunsten ud i virkeligheden på. Duen er en lavstatus-fugl, de ophøjer. Jeg synes, der er noget flot over at bruger virkeligheden og så bare gør den flottest. De er interesserede i en ophøjelse af noget virkelighed, som er sådan lidt overset, siger han til Kopenhagen.dk.

Han får ikke megen støtte hos de danske dueavlere.

- Vi dueavlere tager skarp afstand fra den slags. Uanset om farven er harmløs. Det er en ualmindelig dårlig form for happening, siger formanden for Danske Racedueforeninger, Alfred Kirk.

To spanske læsere gør opmærksom på, at farvning af duer er en helt almindelig foreteelse i Spanien.

Hvad mener du om kunstnernes happening? Er det dyremishandling, eller er det slet ikke at gå for gå vidt? Deltag i debatten under artiklen: