Daginstitutioner indfører flere og flere retningslinjer for at mindske risikoen for pædofil-anklager. Men er vi gået for langt?

Frygten for pædofilianklager får daginstitutioner til at indføre utrolige retningslinjer for samvær med børn.

Må en pædagog være alene med et barn ved bleskift og toiletbesøg? Og må pædagogerne tage børnene på skødet, når de har brug for trøst? Nej, er det groteske svar i mange danske daginstitutioner i dag.

Enkelte daginstitutioner har sågar indført forbud mod bodystockings, fordi det kræver berøring af barnets skridt at lukke den. Andre institutioner har indført forbud mod visse grader af nøgenhed, så på selv de varmeste sommerdage må børnene ikke rende rundt med bar numse.

I dag sidder er BUPL-formanden klar til at chatte med bt.dks brugere om pædofili-frygt og daginstitutionernes nye adfærdsregler. Chat med Henning Pedersen på bt.dk fra kl. 11.30 til 12.30. Stil allerede dit spørgsmål her.

Det er frygten for pædofilianklager, der har fået mere end seks ud af ti daginstitutioner til at indføre retningslinjer, der skal beskytte børn mod overgreb og pædagoger mod grundløse sex-anklager.

Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport fra Aarhus Universitets forskningsgruppe Paradox, der forsker i frygten for pædofili og pædofilianklager.

Hæmmer arbejdet

Men de mange regler kan være ødelæggende for pædagogernes dagligdag og hæmme arbejdet med at give naturlig omsorg til børnene. Hos formanden for pædagogernes fagforening, BUPL, Henning Pedersen, er holdningen klar.

- Det er at gå for vidt, når man har retningslinjer om, at en mandlig pædagog for eksempel ikke må skifte ble eller trøste et barn ved at tage det op på skødet. Man skal kunne handle naturligt og vise børnene den omsorg, de har brug for, siger Henning Pedersen.

Og konsekvenserne af den mistillid, som ligger bag de mange regler, rammer pædagogerne hårdt. I BUPL kender man eksempelvis til tilfælde, hvor grundløse mistanker om overgreb har givet mandlige pædagoger post-traumatisk-stress, fortæller Henning Pedersen.

- Det har alvorlige menneskelige konsekvenser for den enkelte, at mistanken overhovedet rejses. Det berører den enkelte dybt. Det går ud over selvværdet og ens selvforståelse, for hvordan skal man begå sig i forhold til andre mennesker, hvis man hele tiden føler sig mistænkeliggjort, spørger Henning Pedersen.

De strikse regler rammer ikke kun pædagogerne, men det kan også få konsekvenser for børnene, når pædagoger for eksempel må begrænse den fysiske kontakt eller stoppe ’doktor-legen’ i puderummet.

Dybt godnat

- Nogle af reglerne er jo helt vilde - at en lille pige ikke må have bar overkrop på en rigtig varm sommerdag, hvor der plaskes med vand i institutionen. Det er dybt godnat, siger socialpædagog og familievejleder Lola Jensen.

Hun vurderer, at restriktionerne i pædagogernes arbejde og den forskrækkelse, der er opstået over for børns kropslige måder at lege på, vil have to primære konsekvenser for børnene: at det, der burde være det mest naturlige, bliver til noget skamfuldt, og at børn må søge væk fra voksne for at få mulighed for at udforske kroppen.

Og det kan i værste fald medføre, at der er endnu flere børn, der i voksenlivet vil få det svært med seksualiteten og andre menneskers grænser, vurderer Lola Jensen.

- Reglerne tager naturligheden ud af situationerne og fjerner muligheden for, at børnene lærer et menneske rigtigt at kende. Det bliver nogle mærkelige robotmennesker, som børnene bliver omgivet af i institutionerne, og den rolle, mænd får i institutionerne, bliver ret kunstig, siger Lola Jensen.

DET ER FORBUDT FOR PÆDAGOGERNE:

Se video her: Disse regler skal beskytte dit barn


I enkelte daginstitutioner er der indført forbud mod bodystockings, fordi det at lukke en bodystocking kræver, at man berører barnets skridt. Foto: Jens Nørgaard Larsen Vis mere

I enkelte daginstitutioner er der indført forbud mod bodystockings, fordi det at lukke en bodystocking kræver, at man berører barnets skridt.


Unødig mistænkeliggørelse af personalet kan i værste fald koste børnene den nærhed, de har behov for. Og samtidig risikerer vi at opdrage vores børn til at have et mærkværdigt syn på mænd. hec Vis mere

Det er almindeligt med regler for bleskift i daginstitutioner. Nogle steder må mænd ikke skifte ble, mens det andre steder blot er forbudt for pædagogerne at være alene med barnet i puslerummet.

Barnet her sidder overskrævs på skødet af pædagogen, men flere steder må det ikke ske. Mange steder skal barnet for eksempel sidde med samlede ben ud til siden. Der kan sågar være forbud mod at tage børn på skødet. Foto: Jens Nørgaard Larsen Vis mere

Barnet her sidder overskrævs på skødet af pædagogen, men flere steder må det ikke ske. Mange steder skal barnet for eksempel sidde med samlede ben ud til siden. Der kan sågar være forbud mod at tage børn på skødet.

Vis mere

Bare børn på en varm sommerdag virker naturligt for de fleste, men flere daginstitutioner har også regler imod nøgenhed. Som for eksempel at rende rundt med bar overkrop eller bar numse.

Retningslinjer

Pædagogerne må ikke være alene med børnene - især i følsomme situationer som toiletbesøg og bleskift.

Man er to om aktiviteter - det er også almindeligt, at pædagogerne tjekker hinanden.

Man lukker ikke dørene - især ikke ved bleskift, eller når et barn hjælpes på toilettet.

Gennemsigtighed - der er ruder i døre og vægge ind til eksempelvis puderum og puslerum.

Der er regler for fysisk kontakt med børnene - der er regler for, om man må kramme børnene eller tage dem på skødet.

Fakta

Cirka 100 pædagoger har været anklaget for pædofili de seneste fem år. Af dem er der kun faldet dom i en enkelt sag.

Syv ud af 10 pædagoger føler, at risikoen for at blive anklaget for pædofili er blevet større de seneste år.

Otte ud af 10 mandlige pædagoger har i løbet af det seneste år tænkt på risikoen for at blive anklaget for seksuelle overgreb.

80 procent af institutionerne i undersøgelsen har aldrig haft en sag om pædofili eller en mistanke, og sagerne i de øvrige institutioner har oftest vist sig grundløse.

I dag sidder er BUPL-formanden klar til at chatte med bt.dks brugere om pædofili-frygt og daginstitutionernes nye adfærdsregler. Chat med Henning Pedersen på bt.dk fra kl. 11.30 til 12.30. Stil allerede dit spørgsmål her.

Hvad er din mening? Er disse tiltag nødvendige for at sikre, at vores børn er ordentlig beskyttet eller er det for meget? Sig din mening herunder.