Risikoen for ledighed får mange til at holde igen med større indkøb. Arbejdsmarkedsforsker advarer mod konsekvenser ved manglede investeringer.

Hver femte dansker frygter, at deres økonomiske råderum bliver forværret i det kommende år. Det viser en rundspørge, som Epinion har lavet for DR.

Og netop frygten for enten ledighed eller en ringere økonomisk situation får mange danskere til at se tiden an i stedet for at kaste sig ud i større køb af for eksempel rejser, bolig eller bil, viser en rundspørge, som DR Nyheder har lavet blandt medlemmerne fagforbundene FOA, 3F, Djøf og FTF.

- Det er en frygtsomhed, der har bredt sig, omkring hvordan den fremtidige situation ser ud på arbejdsmarkedet, og derfor så udskyder folk simpelthen køb af større ting. Det vil sige, at forbruget holdes tilbage. Man er blevet skræmt som forbruger, siger Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, til DR.

Han advarer dog om, at den manglende købelyst kan få konsekvenser for beskæftigelsen.

- Jo mere frygtsomheden breder sig hos forbrugerne, jo mindre får vi gang i beskæftigelsen, siger Henning Jørgensen.

I rundspørgen hos de fire fagforbund oplyser omkring 16 procent af de adspurgte medlemmer, at de sætter boligkøb i bero, hvilket flugter med de seneste tal over hushandler herhjemme. Ifølge Danmarks Statistik er salget af huse således faldet med 32 procent de seneste to år, skriver DR.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.