Selv om risikoen for at blive kaldt »brilleabe« er mindre end tidligere, så frygter en del forældre alligevel, at deres barn bliver mobbet, når det tager brillerne på.

En undersøgelse, som A&B Analyse har gennemført for Synoptik, viser, at hver fjerde forældre bekymrer sig om mobning, hvis deres barn skal have briller. Og det på trods af, at tallet for mobning i folkeskolen ifølge Børnerådet og Red Barnet er faldet fra omkring 25 procent til omkring seks procent i løbet af de seneste fem år.

- De fleste forældre vil spontant reagere med bekymring, hvis det viser sig, at deres barns syn kræver brug af briller. I alle forældre bor der en frygt for, at deres barn vil skille sig ud fra det »normale« og risikere at blive offer for mobning, hvis barnet gennemgår en forandring, såsom at skulle bruge briller. Heldigvis formår de fleste forældre også at komme igennem deres umiddelbare reaktion og se på brillerne som en naturlig, vigtig og integreret del af deres barn, siger psykolog Paul Gandil, der driver Erhvervs- og Sundhedspsykologisk Konsultation i København.

I dag handler mobning ikke om, hvorvidt man går med briller, men om kulturen i klassen, mener Børnerådet:

- Hvis der foregår mobning i en klasse, er det et tegn på, at der er en dårlig klassekultur, og ikke fordi én af eleverne får briller, bliver klippet eller får bøjle. Det er vigtigt at huske. Det er også vigtigt, at der er et konstant fokus på trivsel i klassen, og at der er en god dialog, og i det hele taget et rart samvær, mellem lærere, elever og forældre for at sikre, at der forbliver en god kultur i klassen, siger projektleder Stine Lindberg fra Børnerådet.