Siden klokken kvart i to natten til søndag har brandvæsenet forsøgt at slukke en voldsom brand, der forsat søndag morgen hærger Frihedsmuseet i København.

- Brandvæsenet er stadig i gang med at slukke branden, og det har man været siden 01.44, hvor man blev alarmeret, siger vagtchef fra Københavns Politi John Hansen tidligt søndag morgen.

Se videoen fra nattens brand her

Bt.dks reporter på stedet mødte en administrationschef for museet, der var mærket af situtationen:

- Det gør ondt indvendig. Det er en trist dag, men jeg er lykkelig for, at det er lykkedes at redde genstandene inde fra museet, som nu er flyttet til afdelingen i Brede, hvor der er konservatorer ansat, der kan gøre deres bedste for at genstandene ikke kommer yderligere til. Men alt ser desværre ud til at bygningen ikke står til at redde. Der er fare for sammenstyrtning, så den skal nok rives ned, fortalte Jes Gjørup, administrationschef til bt.dk.

Se billederne: Frihedsmuseet før og efter branden

For øjeblikket står der en tyk sort røg op og lejlighedsvise stikflammer opstår, fortæller bt.dk's reporter på stedet. Men på grund af bygningens kobbertag er det svært at få branden ordentlig under kontrol, da det bliver ved med at udvikle varme og røg.

- Det man satser på at gøre fra brandvæsnets side er at rive dele af taget ned, da taget volder problemet. Det er et kobbertag, men for at redde træbygningen bliver man nødt til at fjerne, fortæller Jan Sørensen, indsatsleder fra Københavns brandvæsen til bt.dk.

To tredjedele af Frihedsmuseet er stærkt brandskadet efter nattens brand, der stadig ikke er under kontrol, oplyser han til Berlingske Nyhedsbureau.

Se video fra nattens brand her

- Vi kender stadig ikke noget til årsagen til branden. Vi venter på en brandefterforsker, der rent teknisk skal finde frem til årsagen. Vi er heldige, at ingen personer er kommet til skade. Opgaven er lige nu efterslukning og sikring af de sidste genstande. Branden er opstået i bygningens cafeteria, fortæller Henrik Moll, der er politiets indsatsleder på stedet.

- Den café har man opgivet at redde her klokken 05, så den er blevet skåret fra, som det hedder på brandvæsenets sprog, siger John Hansen, der betegner indsatsen som noget, der vil »trække ud«.

Frihedsmuseet, der er en del af Nationalmuseet, skildrer besættelsestiden i Danmark, og i øjeblikket forsøger personale fra Nationalmuseet at få så meget fra museet som muligt i sikkerhed. 50 mand er i øjeblikket på stedet for at redde museumsgenstandene, der tæller våben og uniformer, i sikkerhed og slukke branden.

- Det, man arbejder på i øjeblikket, er at sikre de forskellige effekter, der er dernede - våben, kanoner, uniformer og så videre. Personale fra Nationalmuseet er i fuld gang med at tømme museet for effekter, siger John Hansen.

Røgudviklingen i området er kraftig og et stort område omkring Churchillparken, hvor Frihedsmuseet ligger, var afspærret i nat. Selvom Dronning Margrethe kun bor omkring 250 meter derfra i Amalienborg, er Kongehuset dog ikke blevet evakueret.

Nationalmuseet oplyser på deres hjemmeside, at arbejdet med at restaurere de skadede genstande er i gang:

- Brandvæsnet har reddet en lang række effekter ud af bygningen, og museets personale arbejder på at danne sig et overblik over skaderne. Nationalmuseets konserveringsværksted i Brede blev tidligt søndag morgen varskoet, og er derfor klar til at tage sig af de reddede genstande så hurtigt som muligt, bl.a. med hensyn til skader fra sod, røg og vand, står der i meddelelsen

Nationalmuseet oplyser også, at Frihedsmuseets arkiv er intakt. Frihedsmuseet har et særligt arkiv med billeder og dokumenter fra modstandsbevægelsen. Det samlede overblik over skaderne har man dog ikke.

(Hvis du er på mobilen kan du se video fra branden her og billedgalleri her)