Midt- og Vestjyllands Politi tager et nyt redskab i brug for at øge synligheden rundt om i politikredsen. Justitsministeren er begejstret og ønsker lignende tiltag rundt om i landet.

Der var en gang, hvor den lokale landbetjent sikrede ro og orden, men efter politireformen i 2007 er mange nærpolitistationer lukket, mens betjentene er rykket ind til de store politistationer.

I 2008 var der 116 landbetjente, i 2014 var tallet mere end halveret til 48. På baggrund af en aktindsigt hos Rigspolitiet skrev Information i december, at tallet var styrtdykket til ca. 20. Til skade for synligheden og trygheden i de små samfund, mener nogle.

Den problematik kender man også i Midt- og Vestjyllands Politi, Danmarks geografisk største politikreds der dækker fra Hvide Sande i vest til Silkeborg i øst og Thisted i nord til Brande i syd. Men fra februar kan betjente i Midt- og Vestjyllands Politi tage en ny, mobil politistation i brug. Det skal øge synligheden og trygheden rundt om i det midt- og vestjyske.

Det fortalte politidirektør Jens Kaasgaard, efter han i går præsenterede den rullende politistation sammen med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) på politigården i Viborg.

»Den gamle landbetjent er ikke optimal set i forhold til dagens politiarbejde. Det var et fastlåst 8-16 arbejde. En mobil politistation giver os derimod meget mere fleksibilitet,« forklarede Jens Kaasgaard inde i den tre tons tunge Fiat Ducato varevogn, som Midt- og Vestjyllands Politi har fået specialdesignet til opgaven.

Justitsministeren er også godt tilfreds med den nye politistation.

»Politiet har ikke uanede ressourcer, og vi skal bruge vores betjente bedst muligt. Vi skal væk fra tankegangen om små politistationer med begrænset åbningstid. Jeg er meget optaget af at få politiet ud til borgere, og der er vognen her et rigtig godt redskab. Det er noget jeg ønsker bredt ud i flere politikredse,« sagde Søren Pape Poulsen.

Rullende kontor

Den mobile politistation er Danmarks første af sin slags, har kostet lige knap en mio. kr., og er udstyret med en komplet arbejdsstation, koblet op til politiets centrale netværk, så der f.eks. kan laves afhøringer. Bagerst er der sofaarrangement, så politiet kan få en løs snak med de borgere, der måtte lægge vejen forbi, f.eks. til store publikumsbegivenheder som festivaler eller sportsbegivenheder.

Det er i hvert fald tanken med den nye politistation, fortæller Erik Hykkelbjerg, politiassistent ved forebyggelsesenheden i Midt- og Vestjyllands Politi. Han har stået for en stor del af indretningen og har bl.a. været på ’studietur’ hos Københavns Politi for at finde inspiration.

»Vi ville gerne have noget rummeligt, der både kan fungere som kontor for os betjente, men som også virker åbent for borgerne. Det er bl.a. derfor vognen har vinduer. Vi har også tv-skærme, som vi f.eks. kan koble en PlayStation til. Det kan vi bruge, hvis vi f.eks. har en indsats i et boligområde, og gerne vil i kontakt med de lokale unge,« siger Erik Hykkelbjerg.

Hvor og hvor meget den nye politistation vil rykke ud, ligger ikke fast endnu, men første opgave bliver 3. februar i Sct. Mathias Gade i Viborg, hvor Midt- og Vestjyllands Politi vil lave indbrudsforebyggelse op til vinterferien.