Den er fem meter høj og har kostet over en halv million kroner. Ballerups nyeste skud på kunststammen er en skulptur, der forestiller… et knojern.

Den nye skulptur er designet af den provokerende kunstner Kristian Von Hornsleth og står i Hedeparken i Ballerup. Det forestiller et knojern, men i stedet for runde huller til fingrene har knojernet hjerter.

Til MX fortæller Hornsleth, at det er meningen, at knojernet med hjerter skal få folk til at stoppe op og være grobund for dialog og refleksion.

Tirsdag blev det opsigtvækkende kunststykke så indviet. Formanden for kulturudvalget i Ballerup Tom Nielsen holdt tale i forbindelse med afsløringen af værket. Han sagde blandt andet, at det var modigt at sætte en skulptur op af et knojern med hjerter, ligesom han gættede på, at skulpturen helt sikkert vil skabe debat.

Og det fik han ret i. For det mærkværdige værk har allerede affødt en blandet velkomst på det sociale medie Facebook.

Foto: John David Adler Nielsen
Vis mere

For mens nogle roste kombinationen af hjerter og farligt stål, så var der også nogle, som mente, at det sendte helt forkerte signaler om Ballerup som by og levested.

’Man tror næsten det er løgn.. Det er kunst ville skulpturens fader, Kristian von hornsleth, sikkert kalde det. Jeg kalder det dumt at stille en skulptur op som symboliserer et voldsvåben. I øvrigt sat op i et i forvejen socialbelastet boligområde i Ballerup,’ skriver Bjørn Øst på Facebook, mens flere kalder skulpturen for en ’skændsel’ og en ’reel øjebæ’.

Andre tog den kontroversielle skulptur med et drys humor.

’Hold nu kæft det er sjovt det der. Hvad bliver det næste? Hockeystav på Amager? Pistol i Tingbjerg? Totenslager på Nørrebro?’ skriver Kristoffer Daszoeb, mens Facebookbrugeren Sofie Kjærulf nøjes med at skrive: ’ Lad mig lige dø af grin hahahahahaaaaaaaa’.

Ballerup Kommune har bidraget til skulpturen med 50.000 kroner, men det er boligforeningen 'Baldersbo', der står bag skulpturen. Begge steder er man klar over, at der allerede har været kritik af det nye kunstværk, men det er ikke noget, de hænger sig for meget i.

Ifølge direktøren for Baldersbo har pengene, der er brugt på skulpturen, nemlig været øremærket og indsamlet til netop dette projekt, og derfor behøver byens skatteborgere ikke at føle sig snydt for noget.

Kunstneren bag værket, Kristian Von Hornsleth, er udmærket klar over, at knojernet vækker opsigt - og som med det meste af hans kunst, er det selvfølgelig meningen.

»Hvis jeg havde lavet en skulptur af et hjerte, vil folk være ligeglade. Knojernet med hjerter, får folk til at stoppe op og kigge,« forklarer han til MX.