En meteorit lyste himlen over Danmark op lørdag aften. Forskere håber, at stenen har ramt landjorden.

København: Lørdag aften var flere danskere vidne til et kraftigt brag efterfulgt af et usædvanligt lysglimt på himlen.

Ifølge Johan Peter Uldall Fynbo, professor MSO ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, var det en meteorit, der lyste himlen op.

- Mange har lagt mærke til et brag og har set et lysglimt.

- Det er en ildkugle eller et stort stjerneskud. Det er simpelthen en sten, der kommer ude fra solsystemet. Den rammer jordens atmosfære med mange tusinde kilometer i timen og brænder simpelthen på overfladen, siger han.

Fænomenet kan måske ses en eller to gange om året i Danmark, siger Johan Peter Uldall Fynbo.

Det er selvfølgelig tydeligst, når det sker i mørke, som tilfældet var lørdag. Men det er mere sjældent, at det lykkes at finde frem til stenen.

Det håber forskerne nu, vil ske denne gang.

- Vi skal prøve at finde frem til stenen ved at bestemme dens bane. Det kan vi gøre ved hjælp af kameraer, der er sat op rundt om i landet og ved hjælp af folks observationer.

- Derfor er det meget vigtigt, at folk, der har set den, melder ind på hjemmesiden ildkugle.dk, siger Johan Peter Uldall Fynbo.

Han vurderer, at meteoritten kan være lidt større end en håndbold. Den vil formentlig være dækket af en brændt skorpe og sandsynligvis magnetisk.

Professoren håber, at forskerne i løbet af søndag vil kunne finde frem til stenens bane og nedslagspunkt. Hvis den ikke er faldet i havet, vil en gruppe tage ud og lede efter den hurtigst muligt, siger han.

/ritzau/

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 0 kr.