Til trods for sit skræmmende navn har varmpyrflagermus hidtil været kendt for først og fremmest at leve af blod fra fugle. Men nu viser ny forskning, at vampyrflagermus også har appetit på menneskeblod.

I Catimbau National Park i det østlige Brasilien har forskere fra universitet i byen Pernambuco indsamlet 70 eskrementer fra vampyrflagermusene i nationalparken. Undersøgelsen er sket i en periode med få fugle i parken, og til forskernes store overraskelse var der blod fra mennesker i tre af prøverne.

»Vi er meget overraskede over resultatet. Normalt lever disse flagermus ikke af pattedyr,« siger forskningsleder på projektet Enrico Bernard til videnskabstidsskriftet New Science.

Grunden til, at vampyrflagermus normalt holder sig til blod fra fjerkræ, er, at pattedyrs blod indeholder en stor mængde proteiner, der er er svære at fordøje. Derfor har tidligere studier vist, at flagermus i perioder, hvor der er få fugle at suge blod af, enten faster eller sågår dør af sult.

Forskerne tror, at vampyrflagermusenes pludselige smag for menneskeblod, hænger sammen med, at der er begyndt at komme flere vandrere i parken, og dermed er de små blodsugere langsomt blevet vænnet til mennesker. Ud over at det selvfølgelig kan være ubehageligt at blive bidt af varmpyrerne, så advarer forskerne også om, at der lurer en sundhedsfare. Vampyrflagermus er nemlig kendt for at sprede rabies, og med deres nye appetit for menneskeblod kan den frygtede sygdom risikere at blive spredt i et større område i det østlige Brasilien.