En ny, enkel blodtest vil sandsynligvis kunne redde titusinder af danskere fra at få type 2-diabetes. Testen vil ved at måle et bestemt protein i blodet kunne forudsige en risiko for at udvikle type 2 diabetes op til ti år senere.

- Enhver ny viden på dette vigtige område må vi hilse med tilfredshed. Det ser absolut interessant ud. Ikke færre end 750.000 danskere har allerede såkaldt præ-diabetes uden at vide det, siger Malene Bagger, der er forskningschef i Diabetesforeningen.

Det er forskere fra Universitetshospitalet i Lund, der har udviklet den nye test. som meget tidligt kan indkredse, hvem der med stor sandsynlighed vil udvikle sygdommen. Med testresultatet i hånden vil man således kunne sætte ind med forebyggende livsstils-ændringer, f.eks. en sundere diæt.

- Hvis proteinet SFRP4 måles i forhøjet koncentration i blodet, er ens gennemsnitlige risiko for senere at få sygdommen hele fem gange større, end hvis proteinindholdet er under gennemsnittet, siger lægen og forskeren Anders Rosengren fra universitetets afdeling for diabetesforskning.

Sundere livsstil

Ifølge forskeren vil testen ca. 10 år før en sandsynlig diagnose ’i høj grad kunne motivere til ændring af livsstilen’.

Det nye svenske studie, publiceret i det ansete videnskabstidsskrift Celle Metabolism, har som det første i verden fundet denne tætte sammenhæng mellem SFRP4-proteinet og diabetes-risikoen.

Får man konstateret forhøjet protein i blodet, vil man bl.a. med fordel kunne smide nogle af de overflødige kilo. Ny forskning har vist, at hvis man smider bare 10 pct. af sin overvægt, vil man kunne halvere sin risiko for at få type 2 diabetes.

I undersøgelsen analyserede forskerne prøver med insulin-producerende beta-celler fra diabetikere og ikke-diabetikere over tre år. Diabetikerne viste sig her at have en meget højere koncentration af SFRP4-proteinet.

Det nye forskningsresultat kan – udover at motivere til sundere livsstil – medvirke til forbedring af behandlingsmulighederne, vurderer diabetesforskere.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.