Mens lande om Norge, Holland og Storbritannien har formået at modarbejde og sænke fattigdom, er der blevet flere fattige i Danmark. Politikerne har bevidst gået efter at gøre de dårligst stillede fattigere, siger forsker.

Fra 2001 til 2010 blev andelen af fattige i Danmark næsten fordoblet fra 4 procent til 7,9 procent. Det viser nye tal fra EUs statistikbureau Eurostat ifølge Kristeligt Dagblad.

Og det er en stor udfordring for regeringen, der har et erklæret mål om at modarbejde fattigdom og begrænse ulighed. For i Danmark er der sket en konstant stigning i antallet af fattige, mens lande som Norge, Sverige og Finland alle har fået færre fattige.

SKAL VI BEKÆMPE FATTIGDOM I DANMARK? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN.


LÆS OGSÅ: 

Den danske udvikling kommer dog ikke bag på Morten Ejrnæs, der er lektor ved Aalborg Universitet, hvor han forsker i fattigdom.

- Det har været en ganske bevidst politik siden 1999 under først Nyrup-regeringen og så de to VK-regeringer, at man er gået efter at gøre de dårligst stillede fattigere. Det er årsagen til, at vi har set flere og flere fattige, siger han til Kristeligt Dagblad.

Fattigdommen er blandt andet steget, fordi de laveste overførselsindkomster er blevet sat ned, samtidig med at man indført starthjælp, kontanthjælpsloft samt 450 timers-reglen. Det er sket ud fra et rationale om, at det ville tvinge folk i arbejde.

- Regeringen har en stor udfordring i at bringe fattigdom tilbage som et tema i den offentlige debat. Den tidligere regering vægrede sig fuldstændigt ved at diskutere fattigdom, og det har afgjort haft en betydning for, hvordan udviklingen er forløbet. Det kræver fokus at gøre noget ved fattigdom, siger Morten Ejrnæs.Lande som Norge, Holland og Storbritannien har målrettet arbejdet for at bekæmpe antallet af fattige. Og det har båret frugt. Danmark er derfor også nødt til at sætte målrettet ind, hvis vi ønsker færre fattige, vurderer cand.polit. Finn Kenneth Hansen fra Casa, Center for Alternativ Samfundsanalyse.

LÆS OGSÅ: 

Han påpeger, at det dog først skal gå op for danskerne, at flere er fattige i dag.

- Fattigdommen og uligheden er faldet i Danmark uafbrudt siden Anden Verdenskrig. Midt i 1990erne begynder den at stige, og det har den gjort lige siden. Men det er som om, at vi ikke rigtigt har opdaget det endnu. Det kommer bag på os, at det er noget, vi skal forholde os til, siger han.

Da SSFR-regeringen tiltrådte, besluttede den at afskaffe de kritiserede fattigdomsydelser som starthjælpen og kontanthjælpsloftet.

Skal vi bekæmpe fattigdom i Danmark? Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. tirsdag.