Skal danske kvinder være særlig på vagt, når de er ude med mænd fra andre kulturer?

Det mener en af Danmarks førende eksperter i overgreb på kvinder, efter at BT i weekenden kunne fortælle, at mere end halvdelen af de 66, som blev dømt for voldtægt i 2010 i Danmark, var enten indvandrere eller efterkommere af en indvandrer.

Læs også:

Seniorforsker og retsmediciner Karin Helweg-Larsen ved Statens Institut for Folkesundhed, der har forsket i overgreb mod piger i en menneskealder, siger, at piger bør ændre deres opførsel efter, hvem de er sammen med. Hun understreger dog at man som kvinde altid bør tænke over, hvilke signaler man udsender, når man er sammen med mænd - uanset om det gælder danske eller udenlandske mænd.

Skal være opmærksom


- Selvfølgelig er en pige ikke medskyldig i en voldtægt. Men på den anden side skal man som pige være opmærksom på hvilke signaler, man udsender - og folk fra andre kulturer kan tolke signaler forskelligt fra danske mænd. En pige kan måske fint låne sofaen hos en dansk ven og sove trygt, mens en fra et andet land vil tage det som en invitation til sex. Her skal danske piger lære at sige klart og tydeligt nej, siger Karin Helweg-Larsen til BT.

Hun udtaler sig her specifikt om voldtægter mellem to, der kender hinanden - hvilket gælder hovedparten af alle voldtægter.

I BTs historie i weekenden kom hun med en lignende melding, hvilket medførte en voldsom debat, hvor flere beskyldte hende for, at gøre kvinder medskyldige i deres egen voldtægt. En universitetslektor frabad sig offentligt, at hun kaldte sig forsker. Og Merisha Cokovic, der er lokalformand for Liberal Alliance skrev en lang kommentar på kvindesiden damefrokosten:

- Helt ærligt, Karin Helweg-Larsen! Hvad skal en pige gøre for at undgå voldtægt? Hvad skal en pige gøre for, at hendes NEJ bliver hørt og forstået? Skal piger gå med hijab, bare for at undgå overgreb på deres krop?, skriver hun.

Politikerne raser

På Christiansborg raser nogle politikere over udtalelsen, om at danske piger skal ændre adfærd.

SFs retsordfører Karina Lorentzen siger:

- Selvfølgelig skal danske piger have lov til at være sig selv i Danmark, uden at de skal ændre adfærd og risikere at blive voldtaget, siger hun.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen siger:

- Mellem linjerne siger hun jo, at piger med deres signaler er medskyldige i den voldtægt, som en mand er blevet dømt for. Det er jo ikke raketvidenskab at forstå, når en pige siger nej, siger han.