Hvis du er begyndt at bygge tømmerflåder og gå i alarmberedskab efter NASA's opsigtvækkende billeder af et optøet Grønland, kan du roligt lægge reb og bjælker fra dig igen. Der går lidt endnu, før panikken bliver aktuel

For selvom det er 150 år siden, man har set noget lignende på Grønland, er det faktisk ikke helt så dramatisk, som det ser ud ved første øjekast.

- Det, de her billeder er udtryk for, er, at der har været tøvejr. Det vil sige, at den 12. juli er der plus-grader alle de steder, hvor der er rødt. Men det er altså ikke indlandsisen, der er smeltet, det er sne og is på overfladen, siger Signe Andersen, der er Seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS, red.), til bt.dk.

Hun mener derfor ikke, at der er grund til bekymring eller panik nu og her.

- Det er meget usædvanligt, at det tør helt inde på midten, og det er udtryk for, at der har været ekstraordinært varmt på Grønland i år. Men fordi det tør et enkelt år, er der ingen grund til bekymring. Sker det til gengæld hvert år, er det langt mere alvorligt, siger Signe Andersen.

Men selvom Seniorforskeren ikke nødvendigvis ser nogen grund til panik, er hun ikke i tvivl om, at de omfattende nedsmeltninger kan hænge sammen med klimaforandringer.

- Det hænger godt sammen med de observationer, vi ellers gør på Grønland. Temperaturerne omkring Arktis er steget kraftigt de sidste år. Så sammenholdt med andre begivenheder og tendenser, man ser på Grønlands indlandsis, kan det sagtens pege mod global opvarmning, siger Signe Andersen, før hun tilføjer:

- Men når det så er sagt, skal man altid passe på med at hæfte enkeltbegivenheder fast på, at de skyldes klimaforandringer.