En af verdens førende adoptionsforskere giver en sønderlemmende kritik af adoptionsindustrien i Danmark og andre vestlige aftagerlande. Ifølge forskeren findes der tusinder af sager som Mashos.
En af verdens førende adoptionsforskere giver en sønderlemmende kritik af adoptionsindustrien i Danmark og andre vestlige aftagerlande. Ifølge forskeren findes der tusinder af sager som Mashos. Foto: Fridthjof Film

Den verdensomspændende adoptionsindustri legitimerer trafficking og handel med børn, der ofte er kidnappede eller narret fra deres forældre. Og kontrollen med adoptionsindustrien er alt for dårlig i Danmark og andre vestlige aftagerlande.

Sådan lyder den sønderlemmende kritik fra en af verdens førende adoptionsforskere, juraprofessor David M. Smolin fra Samford University i Alabama, USA, i et interview med Radio24syv.

- Børn bliver handlet, bortført eller narret fra deres forældre. Derefter bliver de udstyret med falsk dokumentation, og til sidst bliver barnet ”hvidvasket” igennem det officielle adoptionssystem, siger David M. Smolin.

I TV2-dokumentaren ”Mercy mercy – adoptionens pris” blev det for nylig afsløret at den 4-årige pige Masho og hendes 2-årige lillebror Roba var blevet narret ud af hænderne på deres ethiopiske forældre. Men Mashos og Robas sag er desværre kun en blandt mange:

- Der er tusinder af sager som Mashos. Danmark har modtaget og modtager stadig børn fra lande og specifikke børnehjem, der er sat i forbindelse med ulovlig handel med børn, siger David M. Smollin til Radio24syv.

89 lande – også Danmark – har tilsluttet sig Haag Konventionen, som er et sæt af regler for, hvordan adoption skal foregå. Men der mangler stadig kontrol, vurderer adoptionsforskeren:

- Kontrollen med den internationale adoptionsindustri er under al kritik. Især når det gælder lande som Ethopien, Indien, Nepal og Uganda, siger David M. Smolin.

Han understreger over for Radio24syv, at hvis ikke aftagerlandene og adoptionsbranchen tager mere ansvar for at sikre, at adoptivbørn ikke er narret fra deres forældre eller direkte kidnappet, så vil langt færre forældreløse par få muligheden for at adoptere:

- I de seneste år er antallet af adoptioner på verdensplan faldet fra 45.000 til omkring 30.000 årligt. For landene, der leverer børnene, lukker ned for adoptionen i takt med at skandalerne tager til og deres økonomi bliver bedre. Adoption, som vi kender det, vil forsvinde, hvis ikke aftagerlandene og adoptionsbranchen tager et ansvar nu og sætter en stopper for den ulovlige handel med børn.

Tidligere i dag indkaldte social- og integrationsminister Karen Hækkerup Folketingets partier til et krisemøde om det danske adoptionssystem. Efterfølgende meldte ministeren ud, at reglerne om adoption skal gennemgås grundigt.

Hør hele Radio24syvs interview med David M. Smolin her.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.