Soldater skal tænke sig om, inden de ifører sig uniformen og bevæger sig ud i samfundet. Formanden for soldaternes fagforening opfordrer til omtanke, efter Danmark er gået i krig.

Danmark er gået ind i kampen mod Islamisk Stat med syv F-16-fly, og derfor er vi nu i en situation, hvor danske soldater skal bære deres uniform med omtanke i det offentlige rum. Sådan lyder opfordringen Jesper K. Hansen, formand for Centralforeningen for Stampersonel, der organiserer 7.500 ansatte i Forsvaret.

»Når vi i næste uge holder kongres og er 200 soldater samlet på samme sted, så vil jeg anbefale de delegerede, at de ikke kommer i uniform,« siger han.

Jesper K. Hansen vil ikke nærmere ind på, hvad konsekvenserne kunne være af at bære uniform. Men adspurgt om det er terrorangreb eller overfald på gaden svarer han, at »det kunne være sådan noget«.

»Men jeg synes, at folk skal gå i deres uniform, hvis de skal fra Skrydstrup og ned i byen. Fordi vi er stolte af at være soldater. Man skal bare tænke over det, at hvis man tager frem og tilbage i uniform og er på Nørreport Station eller Hovedbanegården. Så skal man have det med i sine overvejelser,« siger Jesper K. Hansen.

Til gengæld er det også blevet mere populært at gå i uniform nu, end det var i 1980erne, siger han.

»Jeg var selv soldat op gennem 80erne og 90erne, og jeg synes faktisk, at det er blevet mere »in« at være i uniform. Danskerne er stolte af deres soldater. I 80erne, hvor vi gik og ventede på, at russerne skulle komme, der tænkte folk nok mere, at vi ikke lavede noget og bare gik og lagde ting på hylderne. Efter opgaverne op gennem 90erne på Balkan og i Irak og Afghanistan, er man mere stolt af at være soldat nu, og man vil gerne vise, at man er en af dem. Og det, synes jeg ikke, gør noget,« siger Jesper K. Hansen.

Jesper K. Hansen kan godt forstå, hvis der er bekymring blandt soldaterne, men han mener ikke, at man skal lade være med at tage uniform på.

»Folk skal tage den uniform på, fordi de er stolte af at være soldater. Det, jeg siger, er, at man skal altid tænke over, hvad man gør. Vi har også sagt, at man skal tænke over, hvad man gør på de sociale medier, når de udstiller sig selv med våben på eksempelvis Facebook,« siger han.

Sidste år blev en britisk soldat dræbt på åben gade i en forstad til London. Gerningsmændene begrundede drabet med, at briterne skulle trække deres tropper hjem fra Mellemøsten.