Mistanken mod PET for medvirken til forsøg på drab på civile i udlandet er fuldt intakt efter PET-chefens forklaring, mener ekspert.

Der er stadig behov for en undersøgelse af PET efter chef Jakob Scharfs udtalelser om, at tjenesten ikke kan og ikke vil medvirke i operationer, der har til formål at dræbe terrorister i udlandet, mener Jørn Vestergaard, professor i strafferet på Københavns Universitet, ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten.

Jørn Vestergaard vurderer, at Jakob Scharfs udtalelser umiddelbart tyder på, at PET har sin sti ren, men han hæfter sig dog ved, at PET-chefen har udtalt sig generelt og ikke om de konkrete operationer.

- Scharf er en usædvanlig skarpsindig jurist, og han belægger sædvanligvis sine ord med stor omhyggelighed. Så det ville ikke undre mig, hvis han har sikret sig en kattelem for det tilfældes skyld, at PET alligevel kan kobles sammen med amerikanske operationer med det formål at dræbe ledende terrorister. Det kan vel ikke udelukkes, at det hele er løbet løbsk for PETs folk, så de er røget i en muddergrøft, hvor de generelle principper er gået fløjten. Skulle det være tilfældet, kan Scharf ikke lægge kortene åbent frem, men må henholde sig til, hvad der i almindelighed gælder, siger Jørn Vestergaard til Morgenavisen Jyllands-Posten og fortsætter:

- I lyset af Jyllands-Postens dokumentation har Scharfs udtalelser bestemt ikke fjernet behovet for en dybtgående undersøgelse. Hensynet til samarbejdet med civile kilder og udenlandske partnere udelukker formentlig en offentlig udredning, som i øvrigt ville trække ud i år og dag. Så man må nok forlade sig på, at Scharf stilles til regnskab over for regeringen og Folketingets kontroludvalg.

Ifølge Gorm Toftegaard Nielsen, professor i strafferet på Aarhus Universitet, er PET-chefens troværdighed ikke steget. Men forvirringen er større, mener han.

- Jeg siger ikke, at manden lyver, men han udtrykker sig bevidst, så vi ikke kan forstå, hvad han siger, siger Gorm Toftegaard Nielsen til Morgenavisen Jyllands-Posten.

PET-chefen gentog tidligere på ugen, at tjenesten ikke medvirkede til operationen, som førte til drabet på terrorlederen al-Awlaki.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.