Med »ORD« har Louise Østergaard skrevet en stærkt selvbiografisk roman om sit forhold til den 22 år yngre digterstjerne Yahya Hassan. Men var hun elskerinde eller krænker? Og er bogen ikke bare en kalkuleret fidus?

Først kom Yahya Hassans debutbog, som er solgt i mere end 100.000 eksemplarer og fører læserne ind i en selvbiografisk digtning om kriminalitet, utilpassede indvandrermiljøer og mødet med institutioner og pædagoger.

I den brandsættende bog hedder et af digtene blot »KONTAKTPERSON«. Her fortæller Yahya Hassan om en affære mellem en lærer og kontaktperson. Hun var 38 år, han bare 16.

Kontaktpersonen – hende som findes i Yahya Hassans bog og i virkeligheden – hedder Louise Østergaard og blev skilt, politianmeldt og mistede sit arbejde som konsekvens af affæren. Men i romanen »ORD« kan man nu læse om forholdet fra hendes vinkel. Om dét der i Hassans bog »STARTEDE MED ET KYS SOM DEN SLAGS VEL ALTID GØR«. Og siden - i digtet »BEKENDELSE« til hendes mand – blev til: »JEG KNEPPEDE DIN KONE/JEG RIBBEDE DIT HJEM FOR VÆRDIER/JEG PAKKEDE FJERNSYNET IND I DIN SØNS DYNE«.

Er der et hævnmotiv i din bog? Er det eksempelvis payback, når du beskriver Yahya Hassan som manipulerende, afstumpet og hård?

»Det er overhovedet ikke sådan, jeg ser bogen, og det er mærkeligt at se, hvordan nogle aviser har skrevet »Nu betaler hun tilbage«, »Nu tager hun til genmæle« og »Elskerinden siger tak for sidst«. Måske er det naivt, at jeg ikke har forudset den reaktion, men jeg havde troet og håbet, at det i stedet ville komme til at handle om bogens kærlighedshistorie og de forskellige temaer, der er på spil i den.«

Hvilke temaer er det?

»Der er for eksempel temaet om stor aldersforskel i kæresteforhold og om den skyld og skam, der kan følge med. Det troede jeg ville blive den første store diskussion om min bog. Og om hvorvidt det er lige så utilgiveligt, når en moden kvinde er sammen med en ung dreng, som når en moden mand er sammen med en ung pige. Der er sådan set ikke nogen forskel på de to situationer, men det er der alligevel på en eller anden måde. Jeg bliver jo kaldt »elskerinde« og ikke »krænker«. Men hvorfor egentlig? Det spørger min bog om, og det er da meget mere interessant end hele den der konkrete snak om Yahya og fokusset på mig.«

ELSKERINDE ELLER KRÆNKER? HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN PÅ FACEBOOK HER

Men kan du ikke forstå, hvis nogen synes, din bog er en klam, kalkuleret fidus, der nasser på Yahya Hassans berømthed?

»Ikke rigtig. Jeg skrev også romanen lang tid før, Yahya blev berømt. Jeg havde godt nok set noget stort i ham, som jeg også skriver i bogen, men kunne da ikke vide, HVOR stort det ville blive. Det kunne ingen, og jeg er faktisk hverken ude efter hurtige penge eller interesseret i at stå frem i rampelyset og promovere mig selv. Det er ikke noget jeg tænder på overhovedet. Jeg vil bare gerne skrive om det, jeg synes er vigtigt, og derfor vil jeg også gerne have, at bogen bliver vurderet som litteratur og ikke som alt muligt andet.«

Hvis der ikke også var et sensationalistisk aspekt ved din bog, så ville du og forlaget vel ikke have hemmeligholdt den helt op til udgivelsen?

»Vi fandt hen ad vejen ud af, at den havde noget sensationsstof i sig. Yahya var blevet så stor en stjerne og derfor ville rigtig mange være interesseret i bogen, og den rolle han spiller i den. Men for at gøre mediestormen så kort som mulig, koncentrerede vi alle medietingene omkring udgivelsen. Men vi kunne let have gået ud for flere måneder siden og så lavet interviews og alt muligt i lang tid og på den måde skabt endnu mere opmærksomhed.«

ELSKERINDE ELLER KRÆNKER? HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN PÅ FACEBOOK HER

Gemmer du dig ikke bag ordet »roman« på bogens forside, som giver dig fripas til at skrive hvad som helst om virkelige mennesker? Havde det ikke været mere reelt og modigt at udgive bogen uden den garderende roman-etikette?

»Mit liv er jo kun til dels i romanen. Ja, det er mine tanker, mine refleksioner og ting fra mit liv, som er inde i den. Men fjernede jeg »roman«, ville bogen også blive usand. Når der står »roman«, kan jeg jo tillade mig at fortælle på en måde, der måske ikke er helt sand i detaljen, men alligevel fortæller noget vigtigt og sandt. Blandt andet om noget så svært som kærlighed mellem en moden kvinde og en ung mand.«

Men mener du, at det var ulovligt, at du som 38-årig indledte en affære med din 16-årige elev?

»Det er der to svar på. Et fornuftigt og et følelsesmæssigt. Jeg har begået mange fejl i mit liv, men som i romanen handler det om kærlighed. Det handler om følelser, der vinder over fornuften, og over det, der rent juridisk er rigtigt. Men jeg håber da, at de fleste mennesker lader følelserne vinde. Ellers bliver det jo nogle røvsyge liv, ikke?«

ELSKERINDE ELLER KRÆNKER? HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN PÅ FACEBOOK HER