Lyt til artiklen

Den dræbte formodede gerningsmand Omar Abdel Hamid El-Hussein truede i 2011 en besøgende i Mjølnerparken

Journalist, forfatter og sociolog Aydin Soei har tidligere mødt den nu dræbte formodede gerningsmand, Omar Abdel Hamid El-Hussein. Den 22-årige mand menes at stå bag de to drab og skyderier, der i løbet af weekenden lammede landet.

Tilbage i 2011 besøgte Aydin Soei Mjølnerparken for at lave en reportage til Radio24Syv. I den forbindelse blev han truet af en gruppering af yngre mænd fra 'Brothas', der mente at han tilhørte en rivaliserende bande.

Læs også:

»Jeg er ret sikker på, det var ham. De var en håndfuld drenge fra Brothas. Jeg fulgte en række gadeplansmedarbejdere, der var på rundtur. Dengang blev der stadig skudt derude. Så var der en af drengene, der blev nysgerrig på, hvor jeg boede henne«.

»Rantzausgade, sagde jeg. Da stoppede hele flokken bare op og rykkede truende hen mod mig, så socialmedarbejderne måtte tale dem ned. Det siger bare noget om, hvor hardcore det miljø har været. Det er et af de steder, der har været hårdest ramt. Han har været 15-16 år, da bandekonflikten brød ud. Det har været en ekstrem påvirkning for dem at se, at deres venner blev skudt på, bare fordi de boede et forkert sted.«

Læs også:

Aydin Soei har blandt andet skrevet bogen 'Vrede unge mænd' om grupperingerne i og omkring Blågårds Plads. Det kommer ikke bag på ham, at den formodede gerningsmand bag Danmarks største terrorlignende angreb i lignende tid kommer fra en af de 'tabte generationer'.

»Det kommer ikke bag på mig, hvis man ser på den måde, han har båret sig ad og bare skudt løs. Når det gælder unge mænd med indvandrerbaggrund, der opfører sig bestialsk på denne måde, så er langt de fleste oplært i bandemiljøet«, siger Aydin Soei.

Gerningsmanden menes at stamme fra området omkring Mjølnerparken.

»Det er formentlig det sted i Danmark, hvor miljøet er mest hårdt og hvor 'lillebror-generationen' er vokset op og blevet hårdere end deres større brødre. Det er folk, der er vokset op med skyderier og likvideringer. og hvor man bruger våben til at likvidere sine fjender.«

Aydin Soei mener ikke, at Omar Abdel Hamid El-Hussein har haft store bagtanker om at ændre det danske samfund, hvis det viser sig, at han stod bag weekendens skyderier.

»Der er ingen tvivl om, at det er politisk motiveret vold. Men jeg tror ikke, han kunne svare på, hvad han egentlig ville opnå. Hans profil tyder på, at han er en tabermand fra bunden af samfundet, der har været en del af et forrået miljø, og som har taget en religiøs krænkelse på sig sammen med andre krænkelser, han føler, han har oplevet«, siger Aydin Soei.