Foreningen Viden Om Islam afviser kritik fra socialdemokratisk lokalpolitiker, efter foreningen har lagt lokaler til et fredsmøde mellem københavnske bander.

Det er religion og ikke hverken politiet eller gademedarbejdere, der har været med til at sikre en fredsaftale mellem Nørrebro-banderne fra Blågårds Plads og Mjølnerparken.

Det fastslår Alexander Chebil, bestyrelsesmedlem i foreningen Viden Om Islam (VIOMIS), som har lagt lokaler til et forsoningsmøde mellem de to københavnske bander.

Udmeldingen fra Chebil kommer i kølvandet på kritik fra Lars Aslan Rasmussen (S) fra Københavns Borgerrepræsentation. Politikeren kalder det »dybt bekymrende, hvis man skal til at lave fredsaftaler på grund af folks religiøse overbevisninger, og hvis de er lavet af religiøse mennesker i stedet for af politiet og gademedarbejdere«.

Men kritikken er forfejlet, mener Alexander Chebil.

- Folk, der er uddannede til det her, de er ikke lykkedes med det. Drengene har selv gennem en ændring i sig selv - og via de er blevet mere religiøse - ændret sig i den gode retning. Det har været det, der har været med til at trække dem væk fra det her, siger Chebil til Berlingske Nyhedsbureau.

Fredsmødet mellem de to grupper fandt ifølge Radio24syv sted tirsdag aften og havde angiveligt deltagelse af flere ledende figurer fra Nørrebro-banderne, heriblandt »Store A« og »Lille A«, som er de øverste i hierarkiet i Blågårds Plads-banden.

Lars Aslan Rasmussen mener ikke, man skal bruge folks religion til at sørge for fred.

- Det er problematisk, hvis man går ind på baggrund af folks religion og bruger det til at lave en fredsaftale. Jeg mindes ikke nogen historiske eksempler på, at man i Danmark har lavet fred på baggrund af folks religion, eller hvor religiøse foreninger står bag, siger S-politikeren.

Men netop religionen har været helt afgørende, fastslår Alexander Chebil, der samtidig nedtoner Viden Om Islams rolle i fredsprocessen.

- Vi har lokaler liggende i Blågaardsgade med vilje, så vi er tæt på der, hvor drengene normalt opholder sig. Via vores tilstedeværelse har vi været med til at være en øjenåbner på langt sigt for mange af de unge, sådan at de er begyndt at komme mere i moskéen og til foredrag. Det har måske været de helt oprindelig skridt i den rigtige retning.

- Men efterfølgende har det været folk i moskéen, som for eksempel imamen, der har været med til at snakke folk til fornuft. Vi som forening har ikke decideret lagt arbejde i det her, siger Alexander Chebil.

Lars Aslan Rasmussen slår på, at det ikke er til at sige, hvorvidt aftalen rent faktisk holder, og det giver Chebil politikeren ret i.

- Vi må tage dem for deres intentioner. Det eneste, der kan vise, om det holder, er tiden, siger han.

Alexander Chebil var selv til stede ved mødet tirsdag aften. Han sagde tidligere til Radio24syv, at aftalen kan være med til at fjerne mange af de sammenstød, der har været mellem banderne.

- Aftalen har været undervejs i over et års tid. Den betyder, at folk fra Blågårds Plads igen kan færdes i Mjølnerparken, og omvendt, uden at frygte noget, sagde han.