Mindst 30 institutioner har valgt at fjerne svinekød fra menuen.

Flere børnehaver i Danmark har valgt at lægge svinekødet på hylden. Det skriver Ekstra Bladet efter at have gennemgået kostpolitikken hos en række daginstitutioner over hele landet.

Her fremgår det, at der i mindst 30 institutioner ikke længere serveres svinekød.

Ishøj Kommune har indført et totalforbud mod svinekød i samtlige kommunens institutioner, skriver Ekstra Bladet, og flere steder i København har man ligeledes droppet svinekødet og er gået over til halalslagtet kød, da man ikke ønsker at forskelsbehandle børnene.

»Det er en holdningsmæssig beslutning om, at vi har halalslagtet kød, fordi vi har mange børn af anden etnisk baggrund, og vi ser det ikke som nogen begrænsning, mere som et naturligt hensyn,« siger lederen af Martha Hjemmet på Nørrebro, Anna Fisker, til Ekstra Bladet.

Madsociolog og adjunkt fra Professionshøjskolen Metropol, Jon Fuglsang, mener, at et forbud mod svinekød er at gå for langt.

»Det er en meget svær balance. Svinekød er det mest spiste herhjemme og en vigtig del af dansk madkultur, som der er kommet en voksende stolthed omkring,« siger Jon Fuglsang til Ekstra Bladet.

»Det må kunne lade sig gøre at servere differentierede menuer for børnene, så man ikke skal bandlyse bestemte fødevarer for at skulle vise hensyn. Det er ikke den rigtige måde at gøre det på, og børnene skal jo også selv lære at tage stilling til de her ting,« siger han.

Ernæringsmæssigt er der ikke noget, der taler imod et forbud mod svinekød, siger professor Arne Astrup fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Han mener ikke desto mindre, at et forbud kan indebære andre risici.

»Det er et spørgsmål om madkultur, og der ryger jo nogle traditionelle danske ting ud, hvis man fravælger svinekødet. Jeg ville da selv have svært ved at forstå, hvis mine børn pludselig ikke kunne få sunde danske retter som leverpostej og kødpølse lavet på svin, fordi der gik nogle muslimske børn i samme institution,« siger Arne Astrup til Ekstra Bladet.