Et forældre-par har sat huset til salg i en desperat kamp for at skrabe penge sammen til deres søns kræftbehandling.

Den otte-årige Patrick er dødssyg af en aggressiv kræfttumor, som danske læger ikke kan bekæmpe. Nu klynger den desperate familie sig til håbet om, at kinesiske kræftspecialister kan kurere deres søn.

»Det har været en følelsesmæssig rutsjetur uden stop. De seneste ni måneder har været et mareridt, hvor man ikke ved, om man skal græde eller grine. Den ene dag får vi at vide, at det går fantastisk, og den næste dag får vi at vide, at det går skidt og lægerne ikke kan gøre mere.«

Sådan beskriver 42-årige Sabrina Damsgaard Staberg de seneste ni måneder af sit og familiens liv, efter hendes søn, otte-årige Patrick, i januar måned i år fik konstateret en sjælden og aggressiv kræfttumor i binyren. En besked, der med Sabrina Damsgaard Stabergs egne ord, ’føltes som et bombenedslag midt i familien’.

»Det var så uvirkeligt. Ens verden går bare i stå, når man får sådan en besked,« siger hun.

Havde enorm tumor

BT møder Patrick og Sabrina Damsgaard Staberg i familiens enestue på Skejby Universitetshospital ved Aarhus en af de få solbeskinnede eftermiddage i denne uge. Her har Patrick været indlagt, fordi han er sløj efter den seneste omgang kemo. Det har den lille dreng efterhånden prøvet adskillige gange siden januar.

Det var omkring nytår, Patrick første gang fortalte mor og far, at han havde ondt i maven.

»Han er sådan et lille energibundt, der kører moto-cross og spiller fodbold, så da han siger, at han har ondt, så studser vi lidt over det,« siger Sabrina Damsgaard Staberg.

Og det var ikke bare en omgang mavepine, Patrick gik rundt med. Torsdag den 12. januar ringede skolen. Patrick var træt og hyperventilerede. Men familiens læge kunne ikke høre noget på lungerne. Samme aften lå Patrick i smørhullet mellem mor Sabrina og far Kim, og her kunne forældrene tydeligt høre, hvordan sønnen lavede ’halve vejrtrækninger’ i søvne.

»Dér vidste vi, at noget var galt,« siger Sabrina Damsgaard Staberg.

Dagen efter, fredag den 13. af alle dage, kørte familien fra hjemmet i Kolind på Djursland til Regionshospitalet i Randers. Lægerne kunne ikke umiddelbart finde ud af, hvad der var galt, og familien blev samme aften indlagt på Skejby Universitetshospital ved Aarhus.

Patrick kom i en CT-scanner, og røntgenbillederne afslørede en kæmpe tumor på 12 cm. i diameter på drengens binyre. Den havde vokset sig så stor, at den pressede de andre organer op mod lungerne, og det var det, der forårsagede de ’halve vejrtrækninger’.

Patrick har sin mor Sabrina med på hospitalet i Skejby. Men selvom man har iPad med til at se film på Youtube, så er det kedeligt at være indlagt. Derfor glædede Patrick sig til at komme hjem i weekenden til sin storesøster Jessica og far Kim.
Patrick har sin mor Sabrina med på hospitalet i Skejby. Men selvom man har iPad med til at se film på Youtube, så er det kedeligt at være indlagt. Derfor glædede Patrick sig til at komme hjem i weekenden til sin storesøster Jessica og far Kim. Foto: jves
Vis mere

Kan ikke gøre mere

Det viste sig, at kræften også havde spredt sig til knoglemarven, mellemgulvet og spiserøret, og Patrick gennemgik i løbet af foråret en hård kemobehandling med voldsomme opkastninger, kvalme og vægttab til følge.

Men kemoen havde sin effekt, for den slog kræften i knoglemarven, mellemgulvet og spiserøret ihjel, og i slutningen af juni måned var Patrick indstillet til en operation i Odense, hvor kirurger ville skære tumoren væk, der i mellemtiden var skrumpet med 70 procent. Kirurgerne ville dog have helt friske scanningsbilleder at operere ud fra, men billederne viste desværre, at der var kommet metastaser på højre lunge.

»Lægerne ville ikke operere i en tumor, der stadig var aktiv, så de aflyste operationen,« siger Sabrina Damsgaard Staberg.

Sidste mulighed var derfor en pillekur, der skulle stoppe blodtilførslen til kræfttumoren i binyren, så tumoren forhåbentligt ville svinde ind og ’visne’ af sig selv. Men da pillekuren sluttede i midten af august måned, viste nye scanningsbilleder, at både tumoren på binyren og metastaserne på højre lunge var vokset en smule.

»Lægerne på Skejby fortæller os, at de ikke kan gøre mere for Patrick. Og så er det ens verden går itu. Men man bliver også trodsig. Som forælder vil man jo gøre alt, hvad der står i ens magt for sine børn,« siger Sabrina Damsgaard Staberg.

Milliondyr behandling

Derfor undersøgte hun og Patricks far Kim, om udenlandske hospitaler kunne behandle kræfttumoren. Forældreparret har siden august været i kontakt med St. Jude Hospital i Memphis i USA og Fuda Cancer Hospital i Guangzhou i Kina. I sidste uge modtog familien så endelig godt nyt.

»Lægerne på Fuda svarede os, at de formentlig godt kunne behandle Patrick. Vi har efterfølgende sendt små videoklip af Patrick til lægerne i Kina, bl.a. hvor han løber på løbehjul, og det har så overbevist dem om, at de gerne vil behandle Patrick.«

Familien rejser derfor til Guangzhou i midten af næste måned, hvor de første behandlinger vil tage ca. tre uger. Flybilletterne er allerede bestilt, og fra sygesengen på Skejby har Patrick allerede bestemt, at han vil have vinduespladsen.

»Vi ved ikke helt, hvad det ender med at koste, men vi har fået at vide, at regningen nok ender et sted mellem halvanden og to millioner kroner, alt efter hvor mange behandlinger Patrick i givet fald skal igennem,« siger Sabrina Damsgaard Staberg, der endnu ikke ved, hvad de kinesiske læger vil gøre.

Patrick var i denne uge indlagt på Skejby Universitetshospital, fordi han blev sløj efter den seneste omgang kemo. Han får 'astronaut'-mad, som han kalder den sondemad, der pt. er det eneste der glider ned.
Patrick var i denne uge indlagt på Skejby Universitetshospital, fordi han blev sløj efter den seneste omgang kemo. Han får 'astronaut'-mad, som han kalder den sondemad, der pt. er det eneste der glider ned. Foto: jves
Vis mere

Har sat hus og båd til salg

De to mio. kr. er langt flere penge, end familien har til rådighed. Sabrina Damsgaard Staberg er social- og sundhedsassistent og Patricks far, 50-årige Kim, er vicevært. De har nu sat huset i Kolind og familiens båd til salg for at skrabe penge sammen til behandlingerne.

»Båden regner vi med at kunne få ca. 300.000 kr. for, og huset er vurderet til 1,2 mio. kr, og der håber vi at komme af sted med ca. 400.000, når alle lån er betalt ud. Vi har haft huset til salg i et par måneder, men der har desværre ikke været nogen aktivitet endnu. Men det er lige meget om vi så skal sove i en campingvogn, vi vil gøre alt for at give Patrick en sidste chance,« siger Sabrina Damsgaard Staberg.

Samtidig har familien oprettet en indsamling via Facebook, KÆMP for Patrick, og på godt halvanden måned er der blevet indsamlet over 350.000 kr. til formålet.

»Det er både familie og venner, der bidrager, men også rigtig mange vildt fremmede mennesker, der har sendt os penge. En fremmed kvinde sendte os 5.000 kroner forleden. Det er så vildt og rørende at opleve den empati fra helt fremmede. Det forstår man slet ikke. Skagen Bamsemuseum har også doneret 20.000 kroner. Det er så dejligt. Men vi mangler stadig ca. en million kroner, selv hvis vi får huset solgt,« siger Sabrina Damsgaard Staberg.

Alligevel forsøger hun, Kim og storesøster Jessica på 12 at bevare håbet for Patrick.

”Der er et hav af ting, der skal undersøges, inden man tager af sted”

På ’Kræftlinjen’ møder de indimellem personer, der ligesom Patricks familie søger behandlingsmuligheder i udlandet. Behovet er dog blevet mindre, fordi Danmark de senere år har fået flere eksperimentelle behandlinger, fortæller chef for Kræftlinjen hos Kræftens Bekæmpelse, Chris Donkin.

Når de møder sagerne på Kræftlinjen, rådgiver de ikke konkret, da de hverken kender til patientens historik eller alle behandlinger, der foregår i verden.

»Vi har derfor heller ingen mening om, hvad der er rigtigt og forkert at gøre. Men vi kan lytte til deres overvejelser og hjælpe dem med at få klarhed over de ting, der er vigtigt at få undersøgt inden,« siger Chris Donkin.

Det handler bl.a. om at finde ud af præcis, hvilken behandling, der er tale om, og hvordan den adskiller sig fra det, lægerne har forsøgt herhjemme. Derudover skal der være styr på økonomien, hvad kommer behandling inklusiv indlæggelse, transport mv. til at koste? Forsikring og mulighed for forældreorlov skal også på plads. Ligesom man skal sørge for en god dialog med lægerne herhjemme, så lægerne i udlandet får de nyeste prøveresultater og scanningsbilleder.

»Der er et hav af ting, der skal undersøges, inden man tager af sted, og det er sjældent det, forældrene er mest optagede af. Men det er vigtigt, så man ikke bliver overrumplet bagefter,« siger han.