Pressede forældre sender deres små børn i vuggestue og børnehave, selv om de er sløje, snottede eller har feber.

For når Emma IGEN har blanke øjne og feber-varme kinder, eller Oskar for anden uge i træk konstant har grønne 11-taller under næsen, løser rigtig mange forældre problemet ved at sende børnene i pasning alligevel.

En ny undersøgelse fra pædagogernes fagforbund BUPL viser, at mange forældre tilsyneladende har svært ved at få deres syge børn passet. Derfor sender de dem i institution, selv om de egentlig burde blive hjemme under dynen.

Læs også: Børnehaver mangler penge til specialbørn 

248 pædagoger har deltaget i undersøgelsen, som omtales i fagbladet Børn&Unge torsdag og 37 procent af dem oplever cirka hver 14. dag, at forældre afleverer syge børn. Stort set alle pædagogerne i undersøgelsen har været ude for det.

Det bekymrer næstformand i BUPL, Birgitte Conradsen.

- Hver tredje pædagog i undersøgelsen oplever det hver 14. dag eller oftere. Det er et meget højt tal, og det viser alvoren i problemstillingen, siger hun til fagbladet Børn&Unge.

Hun understreger, at mange forældre føler sig pressede til at aflevere børnene, selv om de er syge.

- Den enkelte pædagog kan godt blive irriteret, når far eller mor for tredje gang på kort tid afleverer et sygt barn, men det er et symptom på, at det er blevet sværere at få arbejde og familieliv til at hænge sammen, og vi skal derfor passe på med blot at skyde skylden på forældrene, siger hun.

Børn på piller
Rigtig mange pædagoger modtager også tit børn, som har fået febernedsættende piller eller smertestillende medicin før de bliver afleveret. Det er børn, som så ofte bliver dårlige og pjevsede i løbet af dagen.

Læs også: Hurtigere hjælp til syge børn på skadestue

85 procent af pædagogerne har en fornemmelse af, at et barn bliver afleveret på piller. Tit fortæller børnene selv, at de har fået en pille om morgenen. Fænomenet er blandt nogle pædagoger kendt som 'klokken 13­-feber', fordi barnets tem­peratur som regel stiger omkring middagstid, så forældrene bliver nødt til at hente midt på dagen.

Arbejdsmarkedsforsker og lektor Pernille Tanggaard Andersen, Syddansk Universitet, siger til fagbladet, at det er uhyggeligt, at forældre føler sig presset til at medicinere deres børn for at kunne tage på arbejde.

- Der skulle være plads og rum i et moderne samfund som Danmark til, at vi er hjemme med vores børn, når de er syge, og ikke tyr til at medicinere dem, mener hun.

- Medicin er okay i nogle situationer, men når man bruger det jævnligt, er det farligt, og det er skræmmende, hvis forældre bru­ ger det til deres børn for at kunne klare de­ res funktioner i dagliglivet, siger Pernille Tanggaard Andersen.

Debat: Har du også oplevet, at forældre sender syge børn i vuggestue eller børnehave? Og hvad bør forældrene gøre i stedet?