Fire mænd er for første gang i danmarkshistorien blevet tiltalt for at have dumpet store mængder byggeaffald i naturen.

Mændene risikerer op til seks års fængsel for organiseret miljøkriminalitet i sagen, der begynder 12. august ved retten i Glostrup.

Det skriver eb.dk.

Der er ifølge avisen afsat 20 dage til at gennemgå beviserne mod de fire mænd, som alle nægter sig skyldige. Der ventes at falde dom den 30. september.

De fire tiltalte er 40, 32, 42 og 32 år og er ifølge eb.dk alle af anden etnisk herkomst. Mændene havde ifølge tiltalen dumpet byggeaffaldet som led i en forretning, hvor de tilbød at rive folks huse ned. De har i den forbindelse skaffet sig af med byggeaffaldet ved at dumpe det tilfældige steder. Ifølge eb.dk i naturen, på folks private grunde og en grund, hvor mændene lavede en ulovlig, privat losseplads.

Ville ikke betale

Ifølge anklageskriftet har de fire mænd i 29 tilfælde dumpet mindst 2574 tons byggeaffald og indholdet af mindst 54 store affaldscontainere i en periode fra begyndelsen af 2014 frem til oktober samme år.

To af mændene er angiveligt hovedmænd i sagen. Det drejer sig om den 40-årige og den 32-årige. De har begge siddet varetægtsfængslet siden 2. oktober sidste år.

Læs også:

I starten blev mændene mistænkt for at have dumpet omkring 100 tons byggeaffald. Siden har politiets efterforskning fået det tal til at stige betragteligt.

Affaldet inkluderer jord, murbrokker, asfalt og fliser, som de to hovedmænd instruerede to chauffører til at bortskaffe ulovligt, så de ikke skulle betale for at få miljøbehandlet affaldet.

Eksempelvis dumpede mændene ifølge eb.dk 10-15 tons byggeaffald på en rasteplads i Solrød, 60 tons på Ejby Industrivej i Glostrup, 397 tons ved Sjællandsbroen i København, 107 tons på Abildgårdsvej i Roskilde og 1500 tons på en lejet grund på Salbjergvej i Havdrup.

Læs også:

Ifølge eb.dk indgik mændene på et tidspunkt en kontrakt med en husejer i Roskilde, hvor der stod, at 'alt affaldet ville blive bortført til kommunalt godkendte modtagestationer.'

I stedet blev alt affaldet gravet ned på husejerens grund.

Også tiltalt for hærværk

Mændene er i samme ombæring tiltalt for hærværk. Det skyldes, at nogle private grundejere oplevede, at der pludselig lå store mængder byggeaffald på deres grunde. Grundene blev i den forbindelse forurenede og beskadigede af affaldet.

De tiltalte vil også blive tiltalt for at have snydt en række container-udlejere. De skyldes, at mændene ifølge tiltalen lejede containere, uden at de havde tænkt sig at betale.

Læs også:

Anklageren i sagen, Rune Sorvad Rydik, fra Københavns Vestegns Politi,  siger til eb.dk, at der på grund af manglende fortilfælde ikke er nogen retspraksis at støtte sig til.

»Men to af de tiltalte har siddet varetægtsfængslet i snart et år, så det siger sig selv, at det er en sag, der ses med stor alvor på,« siger anklageren til eb.dk.