For første gang i årevis hæver Grønland kvoten på isbjørne, fordi der er flere bjørne, end man troede.

Erhvervsfangere i Grønland får til næste år lov til at skyde flere isbjørne i landets nordlige og især vestlige del.

For første gang i en årrække hæver det grønlandske selvstyre nemlig kvoten og giver dermed tilladelse til at skyde 156 isbjørne i 2018.

Denne forhøjede kvote baserer sig på en ny tælling på den grønlandske vestkyst, der har vist, at der er mærkbart flere bjørne, end man hidtil har regnet med.

Og derfor kan man godt forsvare at skyde flere isbjørne, forklarer afdelingsleder ved Grønlands Naturinstitut Fernando Ugarte.

- Vi har talt og fundet, at den bestand, der er nu, godt kan tåle en lidt højere fangst end i dag.

- Også uden at det vil forringe isbjørnenes muligheder for at overleve i fremtiden, siger han.

Fernando Ugarte forventer, at den nye højere kvote vil gælde i flere år.

- Forudsætningen er, at vi om 15 år tæller isbjørnene igen og justerer kvoterne, siger han.

Den øgede kvote gælder i al væsentlighed det vestlige Grønland, hvor Baffin Bugten deler verdens største ø fra det østlige Canada.

Det var en udsultet bjørn fra denne bestand, der tidligere i december vakte stor opsigt på de sociale medier, efter at et filmhold indfangede den benede bjørns forpinte skridt på Baffin Island.

Og netop bjørnenes kropsvægt er en væsentlig pointe, påpeger biolog og Verdensnaturfondens ekspert i grønlandske isbjørne, Kaare Winther Hansen.

For samtidig med, at den nye videnskabelige undersøgelse har vist, at der er flere bjørne end antaget, har den også vist, at de er markant tyndere end for 20 år siden.

- Isbjørnene er bevisligt påvirket af klimaforandringerne, og man er sikker på, at bestanden i fremtiden vil gå ned, siger Kaare Winther Hansen.

Alligevel anerkender han det forsvarlige i at hæve kvoterne på baggrund af den nye tælling.

- Men det er noget, man virkelig skal følge. Kvoterne er formelt kun fastsat for et år ad gangen, og det er vigtigt, for vi bliver jo hele tiden overrasket over hastigheden af klimaforandringerne, siger Kaare Winther Hansen.

/ritzau/