I videoen herover fra Miljøstyrelsen kan du se, hvordan det så ud, da den europæiske bison kom til Merritskov fredag.

En ungtyr fra Bisonskoven på Bornholm er flyttet til Lolland – og der er tyske bison-damer på vej til Merritskov. 

Lolland har fået en ny beboer. En stor behåret fyr på 400 kilo af arten europæisk bison flyttede fredag ind i Merritskov, der grænser lige op til Knuthenborg Safaripark.

Dermed er han den første bison på Lolland i omkring 1.000 år. Inden længe får han dog selskab af to tyske bison-damer, der efter planen bliver udsat i den lollandske skov den 21. september. Mens selskabet bliver udvidet yderligere, når 14 vildsvin indtager skoven den 26. september.

Planen er, at skovens nye dyr skal lave en form for disruption i skoven, som vil påvirke mangfoldigheden af planter og dyr i området i en positiv retning.

»Vores bison og vildsvin skal selv finde føde. Det giver nogle forstyrrelser i skovbunden, som vil være til gavn for skovens artsrigdomme og biodiversitet. Fx vil områdets flagermus få et øget fødegrundlag. Det ser både vi og Miljøstyrelsen som meget positivt,« siger skovens ejer Christoffer Knuth.

Dyrene bliver også en ekstra oplevelse for skovens gæster, der gratis kan nyde en gåtur blandt vildsvin og bisonokser. Man skal dog holde godt øje, da dyrene er sky og har mange gemmesteder. Både bisoner og vildsvin vil – som alle andre dyr – forsvare deres unger, hvis man generer dem. Derfor skal skovens gæster holde sig på stierne og på afstand af dyrene.

Dyrene er indhegnet, men 12 færiste gør det muligt for gående og cyklister at passere indhegningen.

Miljøstyrelsen støtter projektet på Lolland.

»Bisonen er ren disruption i en skov. Den roder, græsser og skralder. Hvis det er små træer, kan den sågar vælte dem, og på den måde laver den en masse ravage i skoven, som er godt for de andre dyr,« siger Søren Oldenborg, kontorchef i Miljøstyrelsen.

I bisonskoven på Bornholm har de allerede haft gode erfaringer, fordi bisoner påvirker landskabet på en anden og mere voldsom måde, end f.eks. kvæg gør.

»Der vil givetvis komme større lysåbninger i skoven i takt med, at der kommer flere bison. Der vil være flere træer, der henfalder. De kommer til at mudderbade og sandbade, og så er kokasserne deres helt egen historie. Det har sit helt eget liv med svampe og insekter, der så igen danner fødekilder for andre dyr,« siger Søren Oldenborg.

Vildsvinene kommer også til at disrupte naturen men i et lidt andet lag.

»De går jo og roder meget i jorden,« siger han.

Hvis du vil se skovens nye dyr flytte ind, sker det på Fredskovsvej – lige i lysningen ved siden af parkeringspladserne midt på Skibevej. Bisonhunnerne flytter ind den 21. september kl. 8.00 og vildsvinene den 26. september kl. 10.