I næsten 17 år har Aalborgs vartegn nummer et savnet et stort bronzesværd uden, at nogen har opdaget det.

Han passerer Cimbrertyren så godt som hver dag på sin vej fra hjemmet i Aalborgs Vestby til borgmesterforvaltningen centralt i byen.

Men hverken borgmester Thomas Kastrup-Larsen eller nogen andre har tilsyneladende opdaget, at Aalborgs mest kendte vartegn har manglet et stort, solidt bronzesværd på soklen i næsten 17 år.

»Det er helt surrealistisk, og et eller andet sted kan man ikke andet end at grine af det. Men det er super dejligt at få tilbage, for nu kan vi få fuldendt kunstværket igen,« siger han til DR Nordjylland.

Det var den dengang 34-årige navn Anders Hansen, der under en bytur i Aalborgs natteliv stjal sværdet, da han mærkede, at det sad løst ved soklen.

Han lagde kræfterne i, rykkede det løs og tog det med sig hjem til sin lejlighed i København, hvor han opbevarede det under sin seng.

Ville give det tilbage, men forgæves

Med tiltagende samvittighedskvaler og uden nogen god ide om, hvad han egentlig skulle bruge sværdet til, forsøgte han ni måneder senere at aflevere det tilbage til byen.

For at komme af med det på ordentlig vis og sikre, at det havnede hos folk, der havde forstand på det, placerede han det i en skulptur ved Skulpturparken ved kunstmuseet Kunsten i Aalborg.

I samme ombæring skrev han et brev til Nordjyske Stiftstidende, hvor han tippede redaktionen om, at sværdet nu var kommet retur.

Men lige lidt hjalp det.

Avisen bragte aldrig historien, og da Anders Hansen kort tid efter vente tilbage til museet for at se, om de havde fundet sværdet, var skulpturen væk. Den var sendt til renovering, og sværdet var sporløst forsvundet.

Først 16 år efter skulle sværdet dukke op igen, da Anders Hansens ven Niels Fabæk var på opgave på museet, hvor han var sat til at fotografere og dokumentere gamle udstillingseffekter i museets magasin.

Her lå det pludselig med en seddel med påskriften:

’Bajonet fundet i Bjørn Nørgaards Drømmeslot, men hører ikke til dér. ÅB, 27/7-01’.

Historien om det stjålne sværd dukkede for første gang op i en sidebemærkning i biografien ’Jacob var her’ om den kendte Aalborg-forfatter Jakob Ejersbo, skrevet af Rune Skyum.

Her berettes der om tyveriet i en kort anekdote, hvor Jakob Ejersbo er gengivet for at sige:

»Hvor er det klassisk Aalborg. Hold da kæft, hvor er det klassisk”«

»Byens vartegn – midt på en færdselsåre – er skamferet på det groveste, men aalborgenserne er skideligeglade.«

Efter at DR har undersøgt historien er sværdet nu på vej tilbage på sin plads, men undervejs har både Aalborg Kommune og landets førende ekspert på Anders J. Bundgaard, der har skabt skulpturen, afvist, at der nogensinde skulle have siddet et bronzesværd på skulpturen.

»Jeg blev meget, meget forundret, og så blev jeg simpelthen tæskesur på mig selv over, at jeg ikke vidste det. For det burde jeg vide,« siger Lars Rigborg, der har skrevet to bøger om Bundgaard.

»Jeg har lidt røde ører.«

Har byen fortjent at få det tilbage?

Nu glæder han sig til gengæld over, at sværdet kommer op at hænge igen.

»Det er en god ting. Det skal det selvfølgelig, når den er født med det,« siger han.

Anders Hansen, der fortæller hele historien i P1 Feature har det også godt med, at sværdet nu er på vej op igen, og han har via DR sendt en undskyldning til borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

Alligevel siger han til sidst:

»Jeg har det fint med, at det skal tilbage, men jeg synes, at det er latterligt, at der skulle gå så lang tid, og at der ikke var nogen, der opdagede, at det var væk.«

»Jeg kan sådan lidt sarkastisk spørge, om byen nu faktisk har fortjent at få det tilbage?«

Til det svarer Thomas Kastrup-Larsen:

»Selvfølgelig har vi fortjent at få det tilbage, men det er da rigtigt, at det er lidt pinligt, at der ikke nogen, der har lagt mærke til, at det var væk.«

Hvornår regner du med, at vi kan se det på soklen igen?

»Jamen, hurtigst muligt. Vi har ikke sat en præcis dato, men vi skal også sørge for at få det sikret massivt mod tyveknægte.«