Lyt til artiklen

Hun var et hot navn op gennem 70'erne, hvor hun spillede med i de halvpornografiske sengekantsfilm. Nu er hun her ikke mere. Lørdag døde Birte Tove.

Skuespillerinden og modellen Birte Tove er død efter længere tids sygdom.

Det bekræfter hendes familie over for bt.dk.

Hun blev 71 år gammel.

Birte Tove sov stille ind lørdag omgivet af sine børn, svigerbørn og børnebørn.

»Vi var der alle sammen og sad og holdt hende i hånden, da hun tog af sted. Det var lige, som det skulle være,« fortæller hendes datter, sanger og skuespiller Anne Katrine Tove Brix til bt.dk.

Birte Tove kæmpede i mange år med sclerose.
Birte Tove kæmpede i mange år med sclerose. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Birte Tove, som egentlig også hed Sørensen, blev opdaget som model i 1967, hvor hun optrådte som model i Ekstra Bladet. Hun blev især kendt for sine roller i Sengekantsfilmene i begyndelsen af 70'erne.

»Det var jo slet ingenting andet end lidt bare bryster,« sagde hun selv om filmene mange år senere om de uskyldige film, hvor hun ofte optrådte med lidt eller slet ikke noget tøj.

Birte Tove optrådte også i flere revyer og i Lars von Triers Riget fra 1994 og 1997, hvor hun havde en birolle. Som skuespiller toppede hun i 1975, hvor hun spillede konstabel i soldaterkomedien 'Piger i trøjen' sammen med Dirch Passer. Hun var også sangerinde og i begyndelsen af 1980'erne var hun revydirektør i Nordsjælland.

Hun var også kvinden bag et søndagsloppemarked i sin hjemby Holte, som blev en kæmpe succes.

Birte Tove var en smuk kvinde, og som ung slog hun igennem som model og skuespiller i de berømte Sengekantsfilm.
Birte Tove var en smuk kvinde, og som ung slog hun igennem som model og skuespiller i de berømte Sengekantsfilm. Foto: Christen HAnsen
Vis mere

Sideløbende med sin model- og skuespillerkarriere uddannede Birte Tove sig til sygeplejerske, og hun arbejdede i flere år i hjemmeplejen.

Foto: Svend Aage Mortensen
Vis mere

Birte Tove var et stort navn op gennem 70'erne, hvor hun medvirkede i flere sengekantsfilm sammen med blandt andre OleSøltoft. En af dem var 'Mazurka på sengekanten,' som blev en kæmpe succes.
Birte Tove var et stort navn op gennem 70'erne, hvor hun medvirkede i flere sengekantsfilm sammen med blandt andre OleSøltoft. En af dem var 'Mazurka på sengekanten,' som blev en kæmpe succes. Foto: Børge Walther
Vis mere

Den folkekære skuespillerinde led i mange år af sclerose, så selv om hendes børn er dybt berørte af dødsfaldet, så var de forberedte på, at hun ikke havde langt igen.

»Hun har haft sclerose i mange år, og det var ret heftigt her til sidst, så vi var godt klar over, at det gik i den retning,« siger hendes søn, skuespilller Adam Brix, til bt.dk.

BIRTE TOVE

Selv om hun den sidste tid var hårdt angrebet af sygdommen, nåede hun at holde fejre sin 71 års fødselsdag i januar. Hendes børn fortæller, at hun havde en rigtig dejlig dag med familien.

Efter Birte Toves eget ønske bliver hun bisat under private former.

Ritzau

Opdateres...