En video af en bogstavelig talt dødsulten isbjørn er i løbet af de seneste dage blevet set millioner af gange verden over.

Men mens mange hurtigt har konkluderet, at isbjørnens skæbne skyldes globale klimaforandringer, så mener en dansk ekspert, at det er svært at bestemme, hvorfor isbjørnen, der er filmet på den nordøstlige canadiske ø Baffin Island, går afpillet rundt og i sine sidste kraftanstrengelser forsøger at finde noget føde.

»Sådan nogle billeder siger ikke noget som helst om, hvad der er årsagen til, at isbjørnen er så afmagret. En isbjørn, der ikke får mad nok, bliver tynd og sløv, og billederne viser blot, hvordan det ser ud, når en isbjørn dør på grund af sult. Det kunne ske for 100 år siden, og det vil ske i fremtiden også. Men det er et billede på, hvad vi vil se mere og mere af i fremtiden på grund af klimaforandringer,« siger videnskabelig direktør i København Zoo og forfatter til lærebogen ‘Isbjørnen,’ Bengt Holst, til BT og fortsætter:

»At isbjørnen er så tynd kan skyldes alt muligt. Den kan være syg eller gammel, og man kan bare se, at den ikke har kunnet finde føde. At det skyldes klimaforandringer er rent gætværk, men den er et symbol på det, der sker, når isen i stigende grad smelter på grund af klimaforandringerne.«

Videoen, der er blevet delt flittigt på de sociale medier, har trukket overskrifter i både danske og internationale medier og udløst store følelser hos mange, der har set den stærkt emotionelle optagelse til ende. Og det forstår Bengt Holst godt.

»Billederne rammer lige ind i hjertekulen hos folk, og det ser da også tragisk ud, men man skal være opmærksom på, at det er et normalt syn, når isbjørne går hen og dør,« siger han.

Selvom det ikke kan slås fast, hvad der har ført til isbjørnens sørgelige skæbne, så forklarer Bengt Holst, hvorfor klimaforandringerne, der fører til smeltende is i de hvide bjørnes leveområder, generelt gør livet sværere for isbjørne, der gerne jager deres føde på drivis.

»Klimaforandringerne betyder længere perioder uden drivis, og dermed længere fasteperioder for isbjørnen. Når sæler kommer op og får luft gennem huller i drivisen, ligger isbjørnen på lur. Sælerne gemmer også unger i huler i isen, og dem kan isbjørnen bryde ind i og på den måde få mad,« siger Bengt Holst.

Videoen, der har vakt opsigt i hele verden, er optaget af Paul Nicklen, som udover at være medstifter af miljøorganisationen ‘Sea Legacy’ også er fotograf.