Lyt til artiklen

Coop er ramt af massiv kritik, efter de valgte at donere legetøj til Foreningen Far

Mandag formiddag skrev Coop, der blandt andet står bag SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Irma, Kvickly og Fakta, at de ville donere legetøj, de ikke længere kunne sælge i butikkerne til velgørende formål.

Koncernen skriver i sit opslag, at de blandt andet har doneret til Hospice Sjælland, Børnepsykiatrisk Afdeling og Foreningen Far.

Men deres donation er ikke gået stille hen. På Facebook har Coop modtaget massiv kritik for at vælge Foreningen Far, der blandt andet bliver kaldt for en sekt og beskyldt for at udøve vold på mødre i kommentarsporet til Coops opslag.

Det er i en kommentar til dette opslag, at Coop fortæller om deres donation. En udmelding der bestemt har medfulgt en del kommentarer - især fra kvinder.

Nogle beskylder Coop for at sympatisere med Foreningen Far, mens andre retter deres kritik direkte mod foreningen.

Omkring to timer efter Copp offentliggjorde deres donation melder de, at de en anden gang vil tage kritikken med i deres overvejelser.

»Vi kan konstatere, at vores donation har stødt en del, og vi fortryder selvfølgelig, hvis vi har såret nogen. Men vi kan ikke selv se, at der er noget kontroversielt ved den forening, og derfor kommer det her bag os,« fortæller Jens Juul Nielsen informationsdirektør fra Coop.

Dette er blot uddrag af kommentarerne, hvoraf nogle af dem er blevet slettet af Coop efterfølgende på grund af den, efter deres mening, hårde tone.

Coop har ifølge informationsdirektøren, Jens Juul Nielsen, lært af sin fejltagelse, og vil tjekke mere nøje op på de foreninger, de donerer til i fremtiden.

Tilbage står Foreningen Far, der i det sidste døgn har været katalysator til de hovedsageligt negative reaktioner.

Foreningen vil ikke udtale sig direkte, men skriver i et mailsvar til BT, at de ikke frygter for foreningens omdømme efter kritikken.

'Det har ofte den modsatte effekt, når man gør den slags på så usagligt et grundlag, som det sker her. Det kan naturligvis være skadende for vores omdømme hos nogle, der nemt falder for den slags og virkelig tror på det, hvilket er hensigten med at sprede sådanne ting. Frygt er som bekendt det ældste trick i borgen, og det er både politikerer og frivillige organisationer, som oplever det. Vi ser da gerne, at det bliver håndteret bedre, end det gør i dag,' skriver Foreningen Far til BT.

Foreningen oplyser, at de ikke vil gå i dialog de grupper eller personer der står bag kritikken, men fortæller, at deres medlemmer er frustrerede over, at de ikke kan få lov til at sprede glæde med legetøj, uden at det skal medføre kritik.

'Langt de fleste medlemmer ryster på hovedet - både mænd og kvinder - og mon ikke de fleste fornuftige mennesker kan se, hvor absurd det er, når det handler om en palle legetøj, der kan gøre nogle børn glade i Danmark. Vi vender som normalt den anden kind til i Foreningen Far.'

Men mens foreningen generelt tager afstand fra konflikten, har flere af medlemmerne i Coops handelsforening truet med at melde sig ud eller helt stoppe med at handle i deres butikker.

Blandt andet mener Kristina Mark, at man burde have husket på, at det hovedsageligt er kvinder, der handler i Coop - og måske have taget kvindernes kommentarer til nøje efterretning.

Informationschef fra Coop, Jens Juul Nielsen, meddeler, at man ikke har tænkt sig at trække donationen tilbage.