Tivolis nyeste forlystelse er kommet i heftig modvind, allerede inden den er åbnet. Nu har den gamle have valgt at ændre på konceptet i 11. time. 'Vi erkender, at vi har lavet en fejlvurdering,' siger Tivolis pressechef to dage inden åbningen.

Fredag skulle Tivoli have slået døren op for årets Halloween-forlystelse, som gennem resten af oktober skal skræmme livet af modige børn og voksne.

Men blot to dage inden åbningen af den skræmmende satsning, et klassisk spøgelseshus, er den gamle have kommet i stormvejr.

For huset, som bærer navnet  'Det hjemsøgte børnehjem', er nemlig både 'upassende', 'chokerende' og 'smagløst', har kritikken på blandt andet Facebook lydt.

'SKAM JER! Det er den mest usmagelig forlystelse, uden nogen form for forståelse for den historiske kontekst, samt for de mennesker der rent faktisk har - eller stadigvæk bor på børnehjem, Før i tiden truede man sine børn med at de kunne komme på børnehjem - den tradition viderefører i åbenbart. Føj!,' skrev Facebook-brugeren Jacob Knage Rasmussen til et opslag fra Tivoli.

På Tivolis Facebookside blev forlystelsesparken 'Det hjemsøgte børnehjem' præsenteret med en uhyggelig video, der både byder på krakelerede dukker med døde øjne, uhyggelige små piger med rottehaler og lyse, legende stemmer samt forladte, vindblæste lokaler.

'Kære Tivoli, som tidligere Børnehjemsunge finder jeg ærlig talt det temmelig smagløst og empati forladt at lave en forløstelse ud af de mishandlingene vi blev udsat for,' skrev Peter Bjørn Hviid.

'Jeg synes ærlig talt, at det er usmageligt og historieløst, at I laver en forlystelse ud af tidligere tiders horrible forhold på danske børnehjem. Jeg ved, at Foreningen Godhavnsdrengene - en gruppe tidligere anbragte på danske institutioner der kæmper for at få en offentlig undskyldning for statens manglende tilsyn - også finder det chokerende og upassende,' lød det fra Ole Tornbjerg.

Foruden de kritiske røster på Facebook har Tivoli fået personlige henvendelser fra parter, der har følt sig krænkede over temaet og titlen.

»I forbindelse med lanceringen af vores scary house hed det 'Det hjemsøgte børnehjem'. Siden har vi fået en henvendelse fra en borger og en interesseorganisation, som gjorde os opmærksomme på, at navnet kunne virke krænkende for nuværende og tidligere anbragte børn. Og begge opfordrede os til at ændre navn og tema - og det har vi prompte reageret på,« siger pressechef Torben Plank.

»Vi kan godt se pointen, og vi har ændret navnet til 'Det hjemsøgte'. Reklamekampagnen bliver justeret, selve spøgelseshuset er vi ved at gennemgå, og effekter er direkte blevet fjernet.«

Torsdag vil der være generalprøve og sidste test på spøgelseshuset, inden det åbner fredag den 13. oktober, så Tivoli får travlt med at lave forlystelsen om for at imødekomme kritikken. Men ifølge Torben Plank er man allerede i fuld gang med at flytte de eksisterende 'levende figurer' i forlystelsen, så de vil komme i en anden kontekst.

»Vi erkender, vi lytter, og vi har reageret. Vores tanke var at spille med på et gys, der er historisk. Det hjemsøgte børnehjem er et tema, der har eksisteret i bøger, film og tv igennem flere år, så det var aldrig vores hensigt at støde nogen eller skubbe nogen fra os. Ja, vi erkender, at vi har lavet en fejlvurdering med hensyn til spøgelseshuset. Det har nogen gjort os opmærksom på, og vi retter ind, så hurtigt som det er praktisk muligt,« siger Torben Plank.

Beskrivelsen af 'Det hjemsøgte børnehjem' lød tidligere:

'Inde under den ikoniske Rutschebane i forlystelsen Skærsilden flytter ”Det hjemsøgte Børnehjem” ind. Her bidrager fire skuespillere til at give gæster med hang til gys en autentisk oplevelse de næppe glemmer. Historien tager afsæt i karaktererne Grevinde Tezlowski og Professor August Adrianson, der var ledere af børnehjemmet Villa Bernadotte.

Da Villa Bernadotte lukkede, kom sandheden om en lang række hemmelige forsøg på stedet frem i dagens lys. De to forvaltere blev aldrig pågrebet, og rygtet vil vide, at de søgte tilflugt i den ikoniske Rutschebane, der rummer hemmelige gange og kældre. Hvad det betyder for oplevelsen, kan teens og aftengæster finde ud af, når porten til Det hjemsøgte Børnehjem åbner.'

'Det hjemsøgte' har åbent fra 13. oktober til 5. november.