Kongehuset meddelte mandag middag, at prins Henrik er blevet indlagt på Rigshospitalet med smerter i højre ben.

Prins Henrik skulle lige nu have holdt ferie på regentparrets vinslot i franske Cayx. Men søndag aften blev han indlagt pga. eftervirkninger af en operation i juli, hvor han blev opereret for åreforkalkning i benet, der kan føre til blodprop.

Kongehuset oplyser i en pressemeddelelse, at operationen har givet smerter, og at de begyndte at tage til under opholdet i Frankrig. Derfor blev det besluttet at lade prinsen rejse tilbage til Danmark, så lægerne kan dæmpe den 83-åriges smerter. Ifølge Kongehuset skal prinsen dog ikke opereres på ny:

»Prinsen bliver behandlet medicinsk, og der forventes ikke yderligere kirurgiske indgreb,« hedder det i meddelelsen.

Ifølge førende hjertelæger, som BT har talt med, er der formentlig tale om smertemedicin.

»Lægerne skal selvfølgelig sikre sig, at blodomløbet i benene er tilstrækkeligt, og han ikke har en blødning som eftervirkning af operationen. Hvis de vurderer, at der ikke er mulighed eller behov for operation, vil behandlingen formentlig være smertemedicin. Jeg regner med, at han får den blodfortyndende behandling, som er tilstrækkelig efter operationen, men jeg kan selvfølgelig ikke vide det, da jeg ikke kender hans sygdom i detaljer,« siger professor i kardiologi og forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason.

For at behandle åreforkalkningen fik Prinsen i juli måned lavet en ballonudvidelse i højre bækkenkar. Indgrebet blev udført, fordi prins Henrik led af forsnævringer på pulsårerne i benene - en lidelse, der også er kaldt vindueskiggersyndrom.

Åreforkalkningen medfører i første omgang smerter ved gang, der starter i læggen. Man må ofte stoppe op efter kortvarig gang og holde pause, indtil smerterne forsvinder - deraf navnet 'vindueskiggersyndrom'. Hvis åreforkalkningen er endnu mere fremskreden, kan man få smerter i hviletilstand om natten eller danne sår på fødder eller ben, fordi der ikke kommer ilt nok til. Tilstanden er ganske alvorlig og kan i værste fald betyde, at man får en blodprop, eller at man må have benet amputeret på grund af koldbrand. Omkring 50.000 danskere rammes hvert år af syndromet, som især rammer ældre og særligt rygere og folk med diabetes.

At Prinsen nu er indlagt igen, kan skyldes, at pulsårerne kan være stoppet til igen, efter prinsen første gang blev opereret.

»Operationen er god, men der er også en risiko for, at pulsårerne stopper til igen, og at man har brug for en ny operation. Det afhænger meget af, hvor forsnævringen sidder i benet, og andre faktorer, som f.eks. om man har diabetes eller forhøjet blodtryk og kolesterol,« siger professoren.

Hvis ikke prinsen har motioneret og holdt benene i gang, er der også risiko for, at tilstanden kommer tilbage. Når man motioner danner kroppen nemlig nye blodkar, så der igen kan komme blod til benene.

»Selvom man får smerter, er gangtræning behandling nummer et. Det skal gøre ondt, før det bliver godt,« siger Gorm B. Jensen, der er professor i kardiologi ved Frederiksberg Hospital.

Lægernes sidste bud på, hvorfor prins Henrik igen må en tur på hospitalet, er, at selve indgrebet med ballonudvidelsen kan have skabt en blødning i det tilstoppede blodkar. Som regel heler det af sig selv, men det kan skabe nogle smerter og ubehag, hvis det bløder ud i vævet. Det kan lægerne tjekke for ved en såkaldt ultralydsscanning.