Når danske børnefamilier har svært ved at få hverdagen til at gå op og føler sig stressede, skal forklaringen ikke findes i manglende fritid. Det viser en ny undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Danskerne har nemlig lige så meget fritid som for 45 år siden. Både dengang og i dag har kvinder og mænd på en gennemsnitlig ugedag omkring otte timers fritid. 30 procent af mændene og lidt færre af kvinderne har dog under seks timers fritid, mens godt ti procent har under 4,5 timers fritid.

»Det billede, der tegner sig, er, at der stort set ikke er sket nogen ændringer i forhold til vores fritid. Sådan, som det er i dag med fritiden, sådan har det være de seneste 30-40 år,« siger seniorforsker Jens Bonke, der er ph.d. i økonomi. Han står bag undersøgelsen, der fremlægges fredag på Folkemødet på Bornholm.

Han peger på, at man har mere fritid, inden man får børn, og fritiden stiger så igen, når børnene kommer i skole.

I undersøgelsen, der bygger på 15.000 beskæftigede danskeres anvendelse af tid over de seneste 45 år, er fritid defineret som den tid, danskerne har til sig selv. Her er tiden på arbejde, transport til og fra job, børneomsorg, huslige pligter samt nattesøvn trukket fra.

Jens Bonke har beskæftiget sig med danskernes arbejdsliv i en lang årrække, og det kommer bag på ham, at omfanget af danskernes fritid er den samme som for 45 år siden.

»Jeg synes, at det er overraskende i betragtning af den diskussion, der er om, hvor pressede vi er. Specielt hører vi gang på gang, at det er stressende for børnefamilierne at få hverdagen til at hænge sammen,« siger han.

Men selv om fritiden er stort set den samme, er stressniveauet stadig højt. Blandt forældre med førskolebørn er der væsentligt flere mødre end fædre, der føler sig stressede. Mere end to ud af tre af mødrene angiver, at de somme tider eller næsten altid er stressede.

Og når årsagen til stress i børnefamilier ikke skal findes i arbejdstid eller fritid, hænger det måske sammen med de forventninger, vi stiller til vores fritid, fremhæver seniorforskeren. Undersøgelsen viser nemlig også, at danskerne ikke skærer ned på deres fritidsaktiviteter, selv om de bliver forældre.

»Jeg kan ikke dokumentere det, men måske hænger det sammen med, hvilke ambitioner man har for sin fritid. Man vil nå alt muligt, når man nu har fri, og forventningerne kan være svære at indfri,« siger Jens Bonke.