Arash Salehin, Farzad Barzegar, Arman Nazari og Aroon Khlili står alle med deres billetter i hånden på Københavns Hovedbanegård. Og venter. Ikke på at rejse videre ind i landet og søge om asyl, men på det næste tog tilbage i Tyskland.

Til svenske Dagens Nyheter, som har mødt de fire mænd på hovedbanegården, fortæller de, at de ikke føler sig velkomne i Danmark. Specielt ikke efter, at forslaget om at beslaglægge flygtninges smykker og kontanter er kommet frem.

»Politiet i Danmark er ikke godt, det er facistisk. De siger, at de skal tage vores smykker og penge og har allerede taget, hvad vi har,« siger Arash Salehin til DN.

Farzah Barzegar peger på vedhænget i sin halskæde. Den er af guld, fortæller han, og han fik den af sin mor.

»Men politiet ville tage halskæden, jeg måtte kæmpe for at beholde det,« siger han.

»Det er bedre i Tyskland«

De fire mænd kommer alle fra Irak. Arash Salehin havde egentlig søgt om asyl i Danmark, men han vil ikke vente og se på, han får lov til at blive. For Danmark er alligevel ikke helt, som han havde forventet, forklarer han til den svenske avis.

»Det er bedre i Tyskland, der er bedre behandling, politiet er venligere, og mulighederne for job er bedre,« siger han.

Deres beslutning om at forlade Danmark følger ifølge Dagens Nyheter i kølvandet på Danmarks intensive signalpolitik mod flygtninge.

Siden flygtningestrømmen ramte Europa og efterfølgende også nåede op til Skandinavien og Danmark, har den danske regering med integrationsminister Inger Støjberg (V) i front indrykket annoncer i mellemøstlige medier målrettet eventuelle flygtninge, hvor der blandt andet oplyses om den forringede ydelse, flygtninge kan forvente at få, hvis de kommer til Danmark.

Senest præsenterede regeringen i midten af november 34 initiativer, der skal stramme reglerne for asyl - herunder give politiet tilladelse til at visitere og ransage flygtninge med henblik på at beslaglægge værdigenstande.

»Det er kun rimeligt«

Regeringens forslag handler om værdier over 3.000 kroner. Dog ikke ting, der er svære at undvære (som ure eller mobiltelefoner) eller ting, der har følelsesmæssig værdi (som for eksempel vielsesringe).

Det forslag har mødt stor kritik. Blandt andet af andre politikere, forfatteren Christian Mørk og den danske politibetjent Jacob Nielsen.

Selv mener Inger Støjberg ikke, der er nogen grund til at kritisere regeringens forslag om at tage smykker og penge fra flygtninge, hvis de har værdier for over 10.000 kroner.

»Det er der nu ingen grund til at kritisere, da det jo allerede i dag er sådan, at hvis man som dansker har værdigenstande for over 10.000 kr., så kan det kræves, at det skal sælges, før man kan modtage kontanthjælp,« fortalte Inger Støjberg fortalt til TV 2 i midten af december og fortsatte:

»I Danmark skal man nemlig forsøge sig selv, hvis man kan. Det er kun rimeligt, og det gælder nu alle - ligegyldigt om man har levet i Danmark hele sit liv, eller om man lige er kommet hertil.«