Da en strøm af flygtninge for to år siden krydsede de danske grænser og vandrede på motorvejene, efterlod den usædvanlige hændelse regninger for millioner. 

Men spørgsmålet om, hvem der skal betale for over 1.000 flygtninges indkvarteringer, mad og toiletvogne i Rødby står stadig ubesvaret tilbage.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det lokale beredskab på Lolland/Falster blev efterladt med en regning på omkring en million kroner for håndteringen af den store flygtningestrøm i efteråret 2015. Men beredskabet mener ikke, at det skal punge ud for flygtningenes midlertidige indkvartering.

Lolland/Falster Brandvæsen vil derfor lægge sag an mod politiet, som omvendt mener, at det er beredskabet, der skal betale. Og den uenighed har foreløbig ført til, at parterne har kæmpet mod hinanden i to år.

Ifølge Lolland/Falster Brandvæsen bør regningen ikke blive betalt med lokale midler, fordi det var politiet, der førte flygtningene ind på skolerne. Det mener Peter Søe, der er beredskabsdirektør ved Lolland/Falster Brandvæsen:

»Dengang var det politiet, der bestemte, at flygtningene skulle indkvarteres på skolerne. De førte dem ind mod skolerne og bestemte alle andre omstændigheder. Det var ikke overgivet til kommunen, og derfor ser vi ikke omkostningerne som kommunale,« siger Peter Søe til Jyllands-Posten.

I Aabenraa i Sønderjylland er der også lokal utilfredshed over, at kommunen skal betale 180.000 kroner for indkvartering af flygtninge. Men kommunaldirektør Tom Ahmt er ikke enig og kalder flygtningekrisen 'en politiopgave'.

Rigspolitiet har i et skriftligt svar til Jyllands-Posten forklaret, at 'ansvaret for betaling af udgifterne ligger hos kommunerne som en del af redningsberedskabet'.

Ifølge beredskabsloven skal lokale beredskaber 'kunne modtage, indkvartere og forpleje evakuerede og andre nødstedte'.

Men ifølge beredskabsledelsen i både Aabenraa og ved Lolland/Falsters beredskab mener man ikke, at den historiske flygtningekrise hører under den bestemmelse.

I 2016 fik Lolland/Falster Brandvæsen ifølge Jyllands Posten dog besked fra myndighederne om, at lovgivningen også kunne gælde i mere 'tilfældige' situationer.