Tilslutningen til HPV-vaccinationen er på Fyn faldet fra 74 til 31 procent hos 12-årige piger i løbet af det seneste år, viser de nyeste tal. Flere vil dø af livmoderhalskræft, lyder meldingen fra Odense Universitetshospital

Kun 31 procent af fynske piger født i 2003 har fået den HPV-vaccine, der i vaccinationsprogrammet tilbydes 12-årige piger for at forhindre den dødelige livmoderhalskræft. Det viser de seneste opgørelser fra Statens Seruminstitut ifølge Fyens Stiftstidende lørdag.

Faldet er dramatisk. Hos pigerne i årgang 2002 på Fyn var vaccinationsgraden 74 procent. I de to årgange før det blev henholdsvis 82 og 88 procent af pigerne vaccineret.

På landsplan er tallene meget lig de fynske tal. På Odense Universitetshospital er der dyb bekymring.

- Det er jo et forfærdeligt drastisk fald, der sker for de 12-årige i øjeblikket, konstaterer Peder Jest, lægefaglig direktør på OUH, over for avisen.

Han påpeger, at det vil få meget alvorlige konsekvenser, hvis de danske forældre fortsætter med at holde deres piger fra vaccinationen.

- Så er der fremadrettet syv unødvendige dødsfald om året i Region Syddanmark på grund af livmoderhalskræft, siger Peder Jest til Fyens Stiftstidende.

Den stærkt vigende tilslutning til HPV-vaccinationen er sket samtidig med, at der på tv, i aviser og især på de sociale medier har været voldsom debat om mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen.

Hos Sundhedsstyrelsen erkender afdelingslæge Bolette Søborg, at man her ikke har været i stand til at trænge igennem med budskabet om, at fordelene ved vaccinen langt overstiger ulemperne.

Susanne Frandsen fra Odense-forstaden Korup har to piger, der i løbet af de næste år bliver tilbudt vaccination. Hun håber, at der bliver forsket i mulige bivirkninger.

- Men der skal virkelig meget til, at vi vælger vaccinen fra til vores to piger, siger hun til Fyens Stiftstidende.

Herhjemme er især et smertesyndrom (crps) og problemer med hjertefrekvensen (pots) under mistanke for at være udløst af HPV-vaccinen. I november fastslog Det Europæiske Lægemiddelagentur, at intet peger på en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og de to sygdomme.