Tusindvis af københavnske skolebørn kan have indtaget skolemad med en listeriabefængt tzatziki.

Fødevarestyrelsen udtog i sidste uge en rutinemæssig prøve, som viste, at en tzatziki produceret under den københavnske skolemadsordning EAT var inficeret med listeria. Svaret på prøven kom fredag, hvorefter tzatzikien - eller det, der var tilbage af den - blev trukket tilbage.

»Vi kontaktede fredag eftermiddag køkkenet, der har produceret tzatzikien og fik dem til at kontakte deres aftagere for at sikre sig, at hvis der mod forventning skulle være noget tilbage af den, så skulle den kasseres. Det var dog ret usandsynligt, at der var mere tilbage, fordi tzatzikien med stor sandsynlighed var spist allerede først på ugen, da prøven blev udtaget,« fortæller fødevarechef Bjørn Wirlander fra Fødevarestyrelsen København.

Selv om tzatzikien formentlig er spist, har Fødevarestyrelsen ikke kendskab til børn, der efterfølgende er blevet syge. Det kan hænge sammen med, at der kan gå helt op til to måneder, før man bliver syg af bakterien.

Myndighederne skønner dog, at risikoen for at de københavnske skolebørn bliver syge, er meget lille.

»For sunde og raske børn, som der her er tale om, er der ikke nogen grund til at være nervøs,« siger Bjørn Wirlander og tilføjer, at listeria som regel kun er et problem for folk, der i forvejen er svækket.

Fødevarestyrelsen har dog alligevel opfordret Københavns Kommune til at informere forældre om risikoen.

»Det er altid en afvejning af, om man vil gøre folk nervøse, men her har vi opfordret til, at man informerer forældrene,« siger Bjørn Wirlander.

Fødevarestyrelsen var mandag på kontrolbesøg i køkkenet, hvor tzatzikien blev produceret. Her blev rengøring og produktionsforholdene kontrolleret, og Fødevarestyrelsen skal nu vurdere, om der er grund til at komme med anmærkninger.

Tidligere på året kom det frem, at 12 personer er døde efter at være blevet inficeret med listeria fra kødpålæg produceret af Jørn A. Rullepølser.