Multiresistente bakterier gør det svært for lægerne at behandle patienter.

Næste gang du går til lægen med for eksempel en blærebetændelse eller et betændt sår, risikerer du, at lægerne får svært ved at behandle dig. Flere og flere danskere bliver smittet med bakterier, som de i værste fald kan dø af, fordi bakterierne er blevet resistente over for de fleste former for antibiotika.

Det skriver Politiken lørdag.

- Vi er meget bekymrede, fordi resistente bakterier er vanskeligere at behandle. Bakterierne kan forårsage en række infektioner, og man har en næsten dobbelt så høj risiko for at dø, som hvis man er smittet med en ikke-resistent bakterie. Derfor er det et problem, at stadig flere mennesker bliver smittet med disse bakterier, siger Jenny Dahl Knudsen, overlæge på mikrobiologisk afdeling på Hvidovre Hospital, til Politiken.

En ny undersøgelse viser, at det særligt er galt med multiresistente E. colibakterier. Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi har sammen med 12 af landets mikrobiologiske hospitalsafdelinger analyseret prøver fra patienter, der i oktober sidste år var mistænkt for enten at have blærebetændelse eller blodforgiftning. Ud af 4.037 patienter, hvor undersøgelser hos deres praktiserende læge viste, at E. colibakterier var årsag til deres mulige blærebetændelse, var bakterierne i 128 af tilfældene multiresistente - svarende til 3,2 procent. Det er en kraftig stigning i forhold til lignende undersøgelser i 2007 og 2009, hvor tallet var henholdsvis 1,5 og 2 procent.

Tilsvarende fandt lægerne alene i oktober sidste år E. colibakterier i blodet hos 368 patienter mistænkt for blodforgiftning, og her var der i 27 af tilfældene tale om multiresistente bakterier - svarende til 7,3 procent. I 2007 var tallet på 4,2 procent.

- Man skal ikke lade sig snyde af, at procentsatserne stadig er små. I absolutte tal taler vi om, at vi nu i løbet af et år har over tusinde patienter, som vi har svært ved at behandle på grund af resistente bakterier, siger Jenny Dahl Knudsen til Politiken.