Københavns Kommune har oplevet en voldsom stigning i antallet af underretninger om børn og unge, der mistrives.

På bare to år antallet af underretninger til Københavns Kommune om børn og unge, der mistrives, steget til næsten det dobbelte, skriver Politiken. I 2010 var antallet 4.658, men det tal forventes nu at stige til 8.300 for hele 2012 - en stigning på 80 procent.

Fordi der ofte kommer flere underretninger om et enkelt barn, svarer det til, at der er slået alarm over 60 procent flere børn.

Selv om tallene viser, at der er flere sociale problemer end hidtil kendt, er socialborgmester i Københavns Kommune, Mikkel Warming, glad for opgørelsen.

- Det viser, at noget af det, vi gør, faktisk lykkes. At vi gerne vil have flere underretninger og sørger for at have socialrådgivere ude på folkeskoler og en række daginstitutioner skyldes jo, at vi ønsker at opdage tingene så hurtigt som muligt, siger Mikkel Warming.

Hver fjerde af de indberetninger, der kommer ind til kommunens socialrådgivere, er så bekymrende, at kommunen sætter en omfattende undersøgelse af familiens forhold i gang, der blandt andet involverer samtaler med skole, familie og læge. Andelen af indberetninger, der fører til undersøgelser, er den samme som tidligere.

I hver anden af de sager, som bliver tjekket nøjere, viser det sig, at der er behov for at gribe ind over for familien, hvilket blandt andet kan betyde, at barnet får en støtteperson eller en aflastningsfamilie. I de tilfælde, hvor kommunen vurderer, at det ikke er nødvendigt at gribe ind, kan familien blive tilbudt rådgivning.

En årsag til, at antallet af underretninger stiger så meget, er ifølge myndighedschef ved socialforvaltningen i Københavns Kommune, Anne Steenberg, at flere borgere i kølvandet på en række alvorlige sager som for eksempel Brønderslev- og Tøndersagen har skærpet opmærksomhed på børns trivsel.

Derudover er der blevet ansat såkaldte skolesocialrådgivere på alle københavnske skoler, der kan rådgive og hjælpe personalet med at opdage og håndtere børn, som har problemer, og med eventuelle indberetninger.

- Vi har gjort ekstremt meget i Københavns Kommune for at få de her underretninger og for at nå langt ud til borgerne og de professionelle, siger Anne Steenberg.

Eksplosionen i antal underretninger om københavnske børn er meget voldsommere end i to andre af landets storbyer, Aarhus og Aalborg, hvor stigningen siden 2010 ligger på kun henholdsvis 10 og 20 procent. Det viser tal, Politiken Research har indhentet.

Børnerådets formand, Lisbeth Zornig, er slet ikke overrasket over stigningen, som hun mener er en konsekvens af et meget større fokus på området.

- Jeg tror, at vi kommer til at se en relativ stigning i nogle år frem, fordi vi bliver mere og mere dygtige, siger hun.

BNB