Flere voksne tager ADHD-medicin som rusmiddel.

Nye tal fra Giftlinjen afslører et boom i voksne, der får forgiftninger efter at have indtaget store mængder af det amfetaminlignende stof ritalin, der bruges til at behandle ADHD. Det får nu flere eksperter til at slå alarm, skriver Søndagsavisen.

- Der er faktisk tale om et lægeordineret stofmisbrug. De praktiserende læger bør reagere, når forbruget blandt ADHD-patienter pludselig stiger, siger overlæge Kim Dalhoff fra Giftlinjen til Søndagsavisen.

Poul Videbech, der er professor i klinisk psykiatri ved Aarhus Universitet, er enig. Han frygter desuden, at en del af medicinen ender på det sorte marked.

- Det bekymrer mig i høj grad, for det er udtryk for, at lægerne ikke har godt nok styr på medicineringen af ADHD-patienter, siger han.

I 2008 fik man hos Giftlinjen 27 henvendelser om forgiftninger med det amfetaminlignende lægemiddel, hvor stoffet i 23 procent af tilfældene var blevet brugt som rusmiddel. I 2011 steg det til 114 henvendelser, og her var stoffet i 41 procent af tilfældene brugt som rusmiddel. Tallene for 2012 er endnu ikke opgjort, men alt tyder ifølge avisen på, at tendensen vil fortsætte.

- Det er vigtigt, at det går op for lægerne, at medicinen kan misbruges. Vi ser patienter, der bliver svært psykisk syge af rusen. I yderste konsekvens får de dybe depressioner og begår selvmord, siger professor Poul Videbech til Søndagsavisen.

I Sundhedsstyrelsen er man bekymret over, at ADHD-medicinen bruges som rusmiddel. Derfor fører man kontrol med, hvor meget ritalin de praktiserende læger udskriver, forklarer Anne Mette Dons, der er tilsynschef i Sundhedsstyrelsen.

- De læger, der udskriver for meget medicin, risikerer et skærpet tilsyn, et påbud eller at miste retten til at udskrive medicin, siger hun til avisen.

Det er kun speciallæger i psykiatri, der kan stille en ADHD-diagnose og ordinere medicinen. Men når det gælder voksne, kan den praktiserende læge overtage behandlingen og udskrive medicinen.

Michael Dupont, der er medlem af bestyrelsen i Lægeforeningen og formand for Lægemiddeludvalget, anerkender problemet.

- Vi har haft stor fokus på nerve- og sovemedicin, og det har nedbragt forbruget. Nu ser det ud til, at vi skal bruge vores energi på ritalin. Det er en ny udfordring, siger han.

BNB