Det er blevet populært at lægge et smut forbi kiropraktoren, hvis det gør ondt i muskler og led, viser nye tal fra Danske Regioner. Kiropraktik er blevet en anerkendt behandlingsform, siger formanden for Dansk Kiropraktor Forening.

Har du søgt hjælp hos en kiropraktor, hvis du har haft ondt i nakken, stivhed i lænden eller helt andre smerter? Så er du langt fra den eneste.

Flere og flere danskere bruger nemlig kiropraktik som behandlingsform, når det gør ondt i kroppens muskler og led, og fra 2005 til 2014 er antallet af patienterne på landets kiropraktorklinikker steget med 13 procent, viser nye tal fra Danske Regioner.

Ifølge formanden for Dansk Kiropraktor Forening, Lone Kousgaard Jørgensen, skyldes en del af stigningen, at danskernes syn på uddannelsen af kiropraktorer og kiropraktik som behandlingsform har ændret sig.

»Det spredes stille og roligt, at kiropraktorer er en veluddannet faggruppe - faktisk med den længste uddannelse inden for bevægeapparatslidelser, altså led- og muskelproblematikker. Og at kiropraktik ikke længere er en alternativ behandlingsform, men en anerkendt behandlingsform,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Helt præcist er antallet af patienter steget fra 305.000 i 2005 til 345.000 i 2014, men trods en stigning i antallet af patienter har samfundets udgifter til kiropraktisk behandling ifølge de nye tal været fastholdt på et relativt lavt niveau gennem de seneste fem år.

Patienter betaler nemlig stadig selv 80 procent af regningen fra kiropraktoren, og formanden kunne godt tænke sig, at der blev ændret på tillægget til betalingen.

»Som formand og praktiserende kiropraktor ser jeg den glæde, folk har af at gå til kiropraktor, og jeg har en god fornemmelse af, at mange flere ville kunne have glæde af det. Derfor vil jeg selvfølgelig ønske, at der også var et større tillæg til betalingen hos kiropraktoren,« siger hun og erkender:

»Men vi er jo også godt klar over, at samfundet er i en situation, hvor fordelingen af tilskudskroner i høj grad er historisk betinget, så der for eksempel er højere tilskud til fysioterapi og fuldt tilskud til specialbehandling, og det er altid svært at tage noget fra nogen, så sundhedssikringer er kommet for at blive.«

Ifølge Dansk Kiropraktor Forening besøger en patient i gennemsnit en kiropraktor 5,7 gange. Det svarer til i alt knap 2.000.000 behandlinger i 2014.