Lyt til artiklen

Indbrudstyve fra Østeuropa udvises i stort tal. Mindre alvorlig kriminalitet er nok til udvisning.

Et kraftigt stigende antal kriminelle østeuropæere bliver udvist af Danmark efter dom. I 2002 blev i det til alt 122 personer fra Rumænien, Litauen og Polen, men i 2009 var antallet af udvisninger steget med over 300 procent til 527 personer.

Det viser et svar fra Udlændingeservice til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg, som omtales i Berlingske Tidende.

Specielt er antallet af udviste rumænere steget voldsomt de seneste tre år.

Chefanklager Arne Stevns fra Nordsjællands Politi forklarer, at mange flere er rejst til Danmark for at begå kriminalitet.

- Desuden gør politiet en ekstraordinær indsats for at fange dem, og vi fanger ganske mange, siger Arne Stevns.

En udlænding, der er kortvarigt i Danmark og bliver taget for indbrud, får typisk 40 dages fængsel, udvisning ved dom og indrejseforbud i seks år.

En afgørelse fra Højesteret sidst i 2008 viste, at det er nok at stjæle et halstørklæde og en T-shirt for at blive udvist. Det blev en europæisk unionsborger fra Litauen.

Han udførte tyveriet allerede samme dag, han kom til Danmark.

Rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen skrev for et år siden til landets statsadvokater og politidirektører, at EU-borgere uden fast tilknytning til Danmark, og som er idømt korterevarende fængselsstraffe for berigelseskriminalitet, kan udvises.

Det kan de i hvert fald, hvis kriminaliteten bærer præg af en vis professionalisme.

/ritzau/